Najčešći simptom nastanka tegobe kod dece od najranijeg uzrasta do tinejdžerskog doba – jeste povišena temperatura. Može da se javi kao simptom u toku rasta prvih zuba, kao znak prehlade i virusne infekcije disajnih puteva, kao simptom kod urinarnih infekcija ili bilo koje bakterijske infekcije, kod upale pluća ili neke druge bolesti. Ali, ipak, uvek imajte na umu da povišena temperatura ne znači uvek bolest. Evo i zašto je tako…

 

U velikom broju slučajeva, povišena temperatura je prijatelj, jer upravo ona daje signal da se došlo do infekcije, pa tako prepoznajemo simptom početka bolesti
U velikom broju slučajeva, povišena temperatura je prijatelj, jer upravo ona daje signal da se došlo do infekcije, pa tako prepoznajemo simptom početka bolesti

Termostat organizma, organ odgovoran za termoregulaciju, je deo mozga koji se naziva hipotalamus. Pod dejstvom supstanci koje se nalaze u krvi hipotalamus šalje signale da se telesna temperatura poveća ili snizi.

Signal da nešto nije u redu

U velikom broju slučajeva, povišena temperatura je prijatelj, jer upravo ona daje signal da se došlo do infekcije, pa tako prepoznajemo simptom početka bolesti.

Najlakši i najčešći metod merenja telesne temperature je aksilarni, odnosno, merenje temperature toplomerom ispod pazuha. Ono što svaki roditelj treba da zna jeste da toplomer treba postaviti u pazušnu jamu koja je suva.

Merenje digitalnim toplomerima je brže, lakše i bezbednije od upotrebe staklenih toplomera. Pravi rezultati se dobijaju kada se temperatura meri na prazan stomak, i kada je dete pre merenja mirovalo bar jedan sat.

Najbitnije je opšte stanje mališana

Stepen groznice ne ukazuje nužno na ozbiljnost situacije. Manja bolest može izazvati visoku temperaturu, a isto tako ozbiljna bolest ne mora uopšte podići telesnu temperaturu. Najčešće groznica prolazi u roku od nekoliko dana. Raspon normalne temperature varira i zavisi od načina njenog merenja. Normalna temperatura kod male dece, merena ispod pazuha kreće se u rasponu od 36,6 do 37,2 stepeni Celzijusovih i menja se tokom dana, ali i zavisno od dečijih aktivnosti. Temperaturu do 39 stepeni smatra se srednje povišenom, a visoka je svaka ona preko 39 stepeni.

Međutim, najbitnije je opšte stanje deteta. Ima dece koja normalno funkcionišu i sa temperaturom od 39 stepena, ali i mališana koji klonu već sa 37,5.

 

Homeopatija ima rešenje za sve tegobe vaših mališana
Homeopatija ima rešenje za sve tegobe vaših mališana

Mere koje treba primeniti kada dete ima povišenu telesnu temperature:

– Hidratacija – često nudite dete vodom

– Korigujte ishranu – u toku stanja povišene temperature dete gubi apetit pa treba nuditi laganu hranu (prepečeni hleb, voće… )

– Prilagodite odevanje – što manje odeće da bi se odavanje toplote sa kože nesmetano odvijalo.

– Postarajte se da dete smanji fizičku aktivnost – fizička aktivnost dovodi do pojačanog stvaranja toplote

– Rashlađivanje – nikako ne tuširajte dete hladnom već mlakom vodom kako bi rashlađivanje bilo postepeno.

– Primena lekova za snižavanje telesene teperature, antipiretika,  treba uvek da je u dogovoru sa pedijatrom ili farmaceutom. Većina lekova za ovu tegobu, antipiretika, ima niz neželjenih dejstava.

 

 

OJAČAJTE IM IMUNITET SA IMMUNOKINDOM

U slučaju čestih infekcija gornjih respiratornih organa kod beba i dece može da pomogne Immunokind, kompleksni homeopatski  preparat u čiji sastav ulaze soli kalcijuma. Pored opšteg dejstva na jačanje imunog sistema povoljno deluje i na obnovu i očuvanje sluznice gornjih disajnih organa i simptomi kao što su zapušen nos, kašalj i otežano disanje, gotovo nestaju, dok su šanse za razvoj druge infekcije značajno smanjene. Immunokind povoljno deluje i kod  beba od prvog dana života, male dece, i dece predškolskog i školskog uzrasta. Može se koristiti i u dužem vremenskom periodu, uz obavezne konsultacije sa pedijatrom ili farmaceutom.

Ojačajte im imunitet sa Immunokindom
Ojačajte im imunitet sa Immunokindom

Na sreću, u svim apotekama u Srbiji bez recepta se mogu dobiti nemački homeopatski lekovi koji rešavaju najčešće zdravstvene tegobe kod dece i odraslih. Ovi lekovi imaju svoje uputstvo za upotrebu koje sadrži informacije o zdravstvenim stanjima u kojima pomažu, način doziranja, kontraindikacije i rok trajanja. Prednost ovih lekova je u njihovom prirodnom sastavu i velikom stepenu bezbednosti. Rado ih preporučuju i lekari klasične medicine i farmaceuti.

Izvor:www. zdravaiprava.com