Zimska garedora uveliko čeka da je odložite i zamenite joj mesta sa laganijom odećom kojoj takođe treba dati prostora. Ono što je najčešće pitanje kada krenete sa sređivanjem je, imate li, uopšte, dovoljno prostora za odlaganje u ormaru. Tim dizajnera Forma Ideale pozabavio se ovom problematikom, nudeći dva moguća rešenja.

 

Prvo rešenje je da već postojeći prostor preuredite na pravi način uz par praktičnih saveta poput sledećih:

  1. Odvojite garderobu koju ne koristite već duže vreme. Ono što je očuvano možete odvojiti i donirati, a ono iznošeno možete bez griže savesti baciti, jer više nema svoju prvobitnu estetsku vrednost i sasvim sigurno vam neće više biti potrebno.
  2. Garderobu koju ste zadržali, najbolje je da sortirate po godišnjim dobima u kojima je koristite. Zimska garderoba sada se već može odložiti na neke više police, a garderoba za toplije vreme se može spustiti na one niže. Ono što takođe možete uraditi je da garderobu sortirate po bojama, kako biste se lakše i brže snašli u žurbi, a možete je i podeliti na grupe garderobe dugih i kratkih rukava.
  3. U delu sa garderobnom šipkom takođe je važno napraviti red. Možete odvojiti jedan ugao za zimske jakne, a prolećne jakne, mantile i sakoe možete staviti na dostupnije mesto. Posebne ofingere možete odvojiti za košulje, pantalone, suknje, haljine, pa i marame i ešarpe, i tako olakšati sebi pronalaženje baš onog komada garderobe koji vam je potreban.

Ako niste uspeli sa prvim rešenjem, onda je verovatno vreme da unesete nešto novo i funkcionalno u svoj dom, a da vam pri tom ne zauzme previše prostora. Jedno od rešenja za manji stan ili spavaću sobu može da bude ormar PRESTO S2D, koji daje odličnu preglednost smeštene garderobe. Ukoliko imate uzani prolaz između kreveta i mesta za ormar u spavaćoj sobi, savršeno rešenje je garderober PICTOR sa kliznim mehaniznom otvaranja, a koji predstavlja idealnu kombinaciju bele boje i dekora hrasta. Postoji i mogućnost ugradnje dodatne LED rasvete, koja može doprineti toploj atmosferi ušuškane spavaće sobe.

Prema rečima dizajnera Forma Ideale komode sa fiokama su uvek potreban komad nameštaja u svakom domu, o čijoj funkcionalnosti ne treba previše pričati. Komoda ETNA 4F za moderne, ali svedenije i jednostavnije ambijente, ili komoda ROYAL KS5, za rustičnije ili ambijente boho stila spavaćih soba, idealne su za odlaganje sitnijih delova garderobe, peškire ili posteljine, ali i razne aksesoare koji traže svoje mesto u životnom prostoru i žena i muškaraca. Takođe, jedan od manjih komada nameštaja, pogodan za odlaganje sitnijih stvari poput knjiga, nakita i drugih sitnica je i noćni ormarić ASTOR NO1F , koji je lako uklopiv u različite ambijente.

Ukoliko raspolažete većim prostorom u svojim spavaćim sobama, dizajneri enterijera Forma Ideale preporučuju modele garderobera i ormara različitih dimenzija, sa ili bez ogledala.
Model ormara ASTOR 4K2O je uklopiv u prostorije srednjih ili većih dimenzija. Njegov upotrebni prostor je podeljen na deo sa policama na jednoj, i deo sa garderobnom šipkom na drugoj strani, pa se može iskoristiti na pravi način i održavati uvek urednim. Ogledala, koja generalno imaju efekat vizuelnog povećanja prostora, ujedno su i omiljeni segment enterijera spavaće sobe u ritualima odabira odeće, posebno kod dama.

Ormar KARL 5K1O, još jedna je dobra preporuka, čija je unutrašnjost veoma funkcionalna zahvaljujući odlično pozicioniranom sitemu polica i prostora sa garderobnom šipkom.

Ovaj model garderobera opciono se može dopuniti policama, što je često san svakoga od nas kada želimo da održimo unutrašnjost svojih ormara preglednom. Uz ovakav ormar, ukoliko vam prostorne performanse to dozvoljavaju, odlično se može uklopiti komoda KARL 3K4F.

Na kraju sređivanja, kako prostora tako i garderobe, poželjno je napraviti finu završnicu, odnosno, ukrasiti prostor detaljima poput ukrasnih jastuka i biljaka pogodnih za spavaću sobu.

Ne zaboravite i to da svakoga dana prostor provertite i osvežite ga mirisom ranog proleća.

Izvor: Zdravaiprava