“Pre i posle jela, ruke treba prati”, svako dete to treba da zna, odnosno da nauči! Mališani moraju da znaju da je higijena važna, da bi bili zdravi, a tu informaciju bi trebalo da usvoje što je pre moguće.

 

graphicstock
graphicstock

Deca neće steći naviku pranja ruku, ako im vi kao roditelji u tome ne pomognete. Moraju da znaju da je higijena važna da bi bili zdravi, a tu informaciju bi trebalo da saznaju što pre. Zato je važno da im stvorite uslove za to.

Čim postanu svesniji, objasnite im da je stoličica pored lavaboa njihova, i da na nju treba da stanu pre i posle jela, kao i posle igre i pre spavanja, kako bi ručicama dohvatili slavinu.

Da bi im to bilo zadovoljstvo, kupite tečne sapune sa omiljenim likovima iz crtaća. Najbolje je da svaki put i vi sa njima operete ruke, jer će tako shvatiti da je to nešto što svi treba da rade. Pomozite im da pošto pokvase šake, dobro ih istrljaju sapunom, sa akcentom na delu između prstiju. Moraju da znaju da je i ispiranje mlakom vodom podjednako važno, a dok ne usvoje ovu naviku, posle svakog pranja ih pohvalite da su bili dobri.

NE USKRAĆUJTE BEBAMA SUNCE

Svi vole proleće, pa i bebe. Zato im ne uskraćujte sunce i svež vazduh, iz straha da je još hladno za njih i da će se prehladiti. Prija im šetnja u prolećnim danima, pa ih svakodnevno prošetajte najmanje pola sata.

Pedijatri kažu da bebe nisu toliko osetljive i nežne koliko brižni roditelji misle, važno je samo da ih pravilno pripremite za izlazak i adekvatno obučete. Nemojte ih “bundati” jer to može da bude opasno. Ako se oznoje napolju, lako se mogu prehladiti, a pritom su i nervozne jer im smeta vrućina. Zato, budete realni, ako je napolju sunčano i toplo, ne uzimajte zimsku odeću. Savet “slojevito oblačenje” je uvek dobro rešenje. Ukoliko primetite da je sunce jako i da ste mu izloženi, zaštitite bebu kremom i kapicom.

Kada krenete u šetnju, u kolica stavite sve što vam je potrebno – flašice sa vodom i mlekom, maramice, rezervne pelene, preobuku… Dok uživate na vazduhu, beba će dremati ili posmatrati svet oko sebe.

Izvor: www.novosti.rs