Znaju li naša deca šta je preskakanje konopca, i koliko se često igraju u prirodi? Stručnjaci ističu da je, da bi se dete dobro zabavilo i bilo fizički aktivno, potrebno da se što više igra napolju.

 

pixabay.com
pixabay.com

A u tome deci može poslužiti samo jedan običan konopac (vijača). On nikada ne izlazi iz mode i preporučiće ga svaki lekar. Pre svega zato što pokreće sve mišiće, a to je ono što je u eri sedenja ispred televizora ili kompjutera jako važno.

NEIZMERAN IZVOR ZABAVE

U igri sa vijačom, sama dužina konopca treba da se podesi spram visine mališana. I to tako da kada stane na njegovu sredinu, ručke može da podigne do ispod ruku. Dete može da preskače konopac u skoku, trku, na jednoj ili obe noge, unazad, unapred, naizmenično napred-nazad…

Najbolje je da to bude na travnatoj podlozi, gde nema neravnina, kako dete ne bi zapelo dok preskače. Sa vijačom može se igrati i veći broj mališana. Dvoje dece može držati konopac i okretati ga kružno, dok jedan stoji između njih i preskače tako da ga ne dodirne nogama.

BORAVAK U PRIRODI JE VAŽAN

Stručnjaci, pedijatri i nastavnici naglašavaju koliko je deci potreban svež vazduh i kretanje.

Roditelji koji nađu načine za porodično druženje van kuće, neguju telo svog deteta isto koliko i njegovu povezanost sa životom uopšte, kao i veze između dece i roditelja. Istraživanja su došla do sledećih zaključaka kada je reč o deci koja provode vreme u prirodi:

pixabay.com
pixabay.com

Srećnija su – Sunce, svež vazduh i fizička aktivnost podstiču dobro raspoloženje.

Zdravija su – Kod dosta dece koja ne provode dovoljno vremena napolju dolazi do nedostatka vitamina D. Vazduh unutar kuće manje je zdrav. Deca koja se igraju napolju imaju bolji vid i ređe su im potrebne naočare. Pretpostavlja se da je to zbog toga što manje gledaju u ekran TV-a ili monitor kompjutera.

Smirenija su – Boravak u prirodi smiruje sva dečija čula. Mališani se tako najlakše “izduvaju”.

Bolje uče – Deca koja se igraju napolju imaju duže periode pažnje, bolje tolerišu frustracije i bolja su u školi. To sve mogu da zahvale kiseoniku koji je u većoj količini dopire do njihovog mozga.

Kreativnija su – Igranje napolju je slobodnije od igranja sa tehnologijom. Deca tu vežbaju i maštu, u istoj meri kao i telo.

Manja verovatnoća gojaznosti – Pedijatri preporučuju da se deca najmanje sat vremena dnevno igraju napolju. To je najbolja zaštita od gojaznosti i dijabetesa.

Pripremila: S. Gavrić