U proteklih šest meseci osnovci u 70 škola širom Srbije imali su priliku da učestvuju u edukativnim radionicama kroz koje su na zabavan način učili o tome zašto je važno da se svaki dan povrće nađe na tanjiru.

 

Do kraja maja, kroz Maksi školski karavan, proći će više od 15 000  đaka prvaka iz 100 škola i tako će upoznati zašto je povrće važno u ishrani.

“Zdravija ishrana i podizanje svesti o njenom značaju su deo naše strategije. Svakodnevno dobijamo pozitivne utiske i komentare roditelja o tome šta su deca sve naučila na radionicama Maxi školskog karavana i koliko im znači što im kroz vrlo jednostavne poruke pričamo o važnoj temi”, istakla je Mirjana Jovašević, direktorka korporativnih komunikacija i održivog razvoja kompanije Delez Srbija.

U Čaroliji zdravije ishrane osnovci kroz pažljivo osmišljene igre i aktivacije otkrivaju šta sve ishrana bogata povrćem može da promeni u njihovom životu i kako da im postane jedna od obaveznih, ali i omiljenih namirnica.

Maksi školski karavan je do sada prošao kroz Beograd, Vršac, Suboticu, Gornji Milanovac, Smederevo i Pančevo, a obići će i osnovce u Kragujevcu, Čačku, Užicu, Kruševcu, Boru, Zaječaru i Nišu.

Inače, poslednja istraživanja navode da oko 80 odsto dece ne voli da jede povrće.

Stručnjaci tvrde da je to zato što jednostavno nisu navikla na njihov ukus ili jer roditelji sami imaju nezdrave prehrambene navike. Međutim, neki istraživači pravdaju mališane, da ih odrasli ne bi zbog ovog osuđivali. Oni objašnjavaju da se deca rađaju sa više od 10.000 receptora ukusa – ukusnih pupoljaka, a kako vreme prolazi njihov broj se smanjuje. Prosečna odrasla osoba ima oko 3.000 tih receptora, što znači da deca osećaju intenzivniji i jači ukusa povrća i drugih namirnica nego odrasli. Naučnici time pokušavaju da objasne dečju averziju na ukus povrća, kako bi roditelji prestali da ih “nutkaju” po svaku cenu da unose namirnice koje im ne prijaju.

 

Izvor: Zdravaiprava