Hladniji dani pogoduju infekcijama mokraćnih puteva, ali postoji način da se bolna upala zaustavi, a neugodne tegobe ublaže.

 

Ohmega1982, FreeDigitalPhotos.net
Ohmega1982, FreeDigitalPhotos.net

Ako ste skloni infekcijama mokraćnih puteva, trudite se da pijete što više vode, jer tečnost pomaže ispiranju bakterija iz urinarnog trakta. Važna je i pravilna intimna higijena.

Izbegavajte upotrebu antibakterijskih sapuna i penušavih kupki, jer ta sredstva mogu da nadraže mokraćnu cev i da podstaknu bakterijsku infekciju.

Žene naročito treba da se pridržavaju ovih saveta jer su one podložnije upalama mokraćnih puteva.

Tokom hladnih dana naročito treba se čuvaju od upale bešike, cistitisa, koju prate izrazito neugodne tegobe.

ŠTA JE UZROK

U 90 odsto slučajeva cistitis uzrokuje bakterija ešerihija koli, koja je prirodno nastanjena u crevima i zapravo je deo “dobre” crevne flore. Međutim, zbog blizine mokraćnog otvora i debelog creva, ova bakterija lako može da inficira bešiku.

SIMPTOMI

Cistitis počinje naglo, s izraženim smetnjama pri mokrenju. Infekcija uzrokuje učestalo i bolno mokrenje, praćeno peckanjem i žarenjem. Pošto su upalom najviše zahvaćeni mišići koji stežu završetak mokraćne cevi, često se javlja neprijatan pritisak u donjem delu stomaka.

NADOKNADITE VITAMINE

Osim bakterija, uzrok cistitisa može da bude i alergijska reakcija na pojedine lekove. Stroge dijete često mogu da budu uzrok upale, jer nedostatak vitamina i minerala slabi imunološki sistem. Redovnim uzimanjem vitamina C smanjuje se mogućnost razmnožavanja bakterija u bešici.

Ženama u menopauzi cistitis može da postane hroničan problem, koji se uprkos lečenju neprestano ponavlja. Razlog je starenje površinskog tkiva na sluzokoži mokraćne cevi, koje postaje podložnije bakterijskim upalama.

 
OZphotography , FreeDigitalPhotos.net
OZphotography , FreeDigitalPhotos.net

POTREBNO JE

  • 250g limuna s korom
  • 250g korena peršuna
  • 250g meda
  • 2 dl maslinovog ulja
PRIPREMA
Naseckajte koren peršuna i limun s korom. U blenderu pomešajte med, maslinovo ulje, koren peršuna i limun sve dok ne dobijete glatku smesu. Stavite smesu u teglu i čuvajte u frižideru.
UPOTREBA
Svako jutro uzmite jednu kašičicu ovog prirodnog antibiotika.
NAPOMENE
Poželjno je da sastojci budu iz ekološkog uzgoja. Ako limun kupite u prodavnici, operite ga u mešavini sode bikarbone i vode. Na taj način ćete ukloniti tragove pesticida i otrovnih materija.
Pripremila: Mariota Vlaisavljević