Napravite sami prirodne kupke kako biste imali lepe, zdrave i nežne pete i stopala! Ukoliko imate probleme sa kožom na petama, a nisu zdravstvene prirode, napravite neku od prirodnih kupki i maski za pete i stopala, kako biste sezonu proleće dočekali spremni.

 

pixabay.com
pixabay.com

Pete su vam suve i osetljive, a koža sklona pucanju, iako je redovno negujete i radite piling? Niske temperature, zagrejane prostorije i čizme su neprijatelji vaše kože, mada uzroci mogu da budu i bakterije, nedostatak vitamina i minerala, preterana izloženost vodi (ako idete na bazen), neodgovarajuća obuća i slabija cirkulacija.

Ukoliko utvrdite da problem nije zdravstvene prirode, napravite neku od prirodnih kupki i maski za stopala, kako biste sezonu proleće dočekali spremni.

PRIRODNE KUPKE

Rastvorite šoljicu belog sirćeta u osam litara tople vode ili pola šoljice sode bikarbone u četiri litre tople vode. Protiv gljivica i bakterija pomaže i ako u 4-8 litara tople vode sipate nekoliko kapi ulja lavande, čajevca ili 2,3 kašike soka od limuna.

Stopala jednom nedeljno potopite u neku od ovih kupki i posle 30 minuta ih isperite, osušite, nanesite hidratantnu kremu i obujte pamučne čarape, da koža diše.

pixabay.com
pixabay.com

MASKE

Izaberite masku koja vam najviše odgovara ili sve probajte naizmenično.

U kašiku maslinovog ili kokosovog ulja dodajte nekoliko kapi soka od limuna i time mažite stopala svako veče, ostavite 15-ak minuta pa isperite.

Drugi recept je da u kašiku vazelina ili bilo kog ulja za kuvanje dodate dve kapi eteričnog ulja po izboru za prijatniji miris. Uveče nanesite na pete, pa isperite pred spavanje.

Izvor: www.novosti.rs