Pijavice će vam očistiti organizam i obrisati bore! Ugriz ovih malih lekovitih crva ne boli jer one luče ferment koji deluje kao anestetik. Njihov ujed je tek kao ujed komarca.

 

Dr Natalia Gušlo Petrić, privatna arhiva

Rusi je zovu injekcijom života, a u njenu čast u Sankt Peterburgu podignut je spomenik. Koristila ih je i Kleopatra, zbog lepote, ali i da bi izlečila neplodnost. Pomoću pijavica je ozdravila i rodila dete. Presrećna zbog toga, naredila je da se one iscrtaju na zidovima faraonskih grobnica.

Ruskinje ih obožavaju vekovima. Ruske carice su pre bala stavljale pijavice iznad ušne školjke posle čega su im obrazi bili rumeni, a one vedre i pune energije. Bio je to njihov tajni ali siguran adut lepote.

DEMI MUR IH OBOŽAVA

Kada je čuvena holivudska diva Demi Mur otkrila da svoju mladolikost i lepotu duguje pijavicama, one su postale svetski hit. Mnoge poznate ličnosti iz sveta glamura i visokog društva bile su zaprepašćene, ali i znatiželjne, pa su krenule njenim putem. Tako je otpočela renesansa hirudine, male medicinske pijavice.

Pijavica danas na velika vrata ulazi u bolnice, ordinacije i salone za ulepšavanje, koji se otvaraju širom SAD, Kanade, Engleske, Francuske, Rusije, Austrije, Nemačke, a od pre nekoliko godina jedno takvo mesto postoji i u Beogradu, u prvom holističkom centru u Srbiji “Balans medika.

– Pijavica ubrizgava u krv jedinstven kompleks fermenata koji stimulišu unutrašnje organe, leče ih i podmlađuju. Ovi fermenti u koži izazivaju raspad starog kolagena i zamenjuju ga novim elastičnim, što daje efekat liftinga već posle tri ili četiri terapije. Posle tretmana pijavicama smanjuje se otečenost i normalizuje cirkulacija krvi – objašnjava dr Natalia Gušlo Petrić, anesteziolog, specijalista akupunkture, homeopatije i hirudoterapije iz Centra “Balans medika” koja svoje pacijente leči i ulepšava tako što im na telo stavlja ove male crne crve.

KOŽA SE ZATEŽE, CELULIT NESTAJE

Hirudoterapija se pokazala i kao veoma efikasan metod u borbi protiv celulita. Za to su zaslužna dva fermenta koja poseduje pijavica: hialuronidaza i lipaza, koji uklanjaju narandžinu koru.

To je crv koji se hrani krvlju i u prirodi napada tritone, žabe i druge životinje. U ustima ima tri vilice sa 300 zubića pomoću kojih seče kožu i sisa krv. U zoni koju određuje lekar ova pametna životinjica nepogrešivo pronalazi biološki aktivnu tačku i prilepljuje se baš na to mesto, pružajući efekat sličan akupunkturi.