Ešerihija koli je bakterija koja se prirodno nalazi u ljudskom debelom crevu i zapravo je potpuno beznačajna u većini situacija. Međutim, postoje situacije kada ešerihija koli počne da se namnožava, prolazi u urinarni trakt i dovodi do cistitisa ili drugih infekcija urinarnog trakta. Na sreću postoje i prirodni lekovi za ešerihiju, a ovo su neki od njih…

 

Čaj od breze i soda bikarbona

Kada bolujete od urinarne infekcije uzrokovane ešerihijom koli, ono što treba da učinite je da održite alkalno okruženje u organizmu kako bi infekcija nestala. Stoga možete da napravite čaj od breze sa sodom bikarbonom. Dodajte 1 kašiku osušenih listova breze u 200 ml vruće vode, a zatim dodajte prstohvat sode bikarbone u ovaj čaj. Pijte jedan litar ovog čaja dnevno, i to u gutljajima (nikako odjednom).

Ulje timijana

Ulje timijana je antiseptik i ima antibakterijsko dejstvo, stoga može da se koristi protiv ešerihije koli. Uzmite 3 kapi ulja timijana, 3 puta dnevno, 15 minuta pre obroka. Sipajte 3 kapi u kašiku meda i pojedite ovo. Takođe ih možete uzeti sa toplom vodom ili čajem.

Brusnica

Jedna od najboljih biljaka protiv ešerihije koli u urinarnom traktu je Vaccinum macrocarpon, poznata i kao velika brusnica. Brusnica absorbuje bakterije sa zidova urinarnog trakta, čime ih eliminiše kroz urin. Možete da koristite čaj od brusnice ili koncentrisanu tinkturu brusnice. Uzmite između 50-150 kapi koncentrovane tinkture od listova i bobica brusnice. Uzmite 3 puta dnevno, pre obroka, na prazan želudac. Da biste olakšali konzumiranje, dodajte kapljice u šolju čaja ili ih uzmite sa medom, jer je tinktura od brusnice prilično gorka. Ovo je siguran i brz prirodni tretman za ešerihiju koli.

Ginseng

Uzimajte tonik ginseng kapsule 3 puta dnevno. Ginseng je takođe odličan prirodni lek za ešerihiju koli.

Ulje divljeg origana

Ulje divljeg origana je odličan prirodni antiseptik i ima antibakterijsko dejstvo, stoga predstavlja dobar način za prirodno lečenje ešerihije koli. Budući da je ovo ulje veoma jako, neophodan je oprez pri primeni kada je u pitanju doziranje i strogo pridržavanje uputstva za upotrebu.

Peršun

Čaj od peršuna je odličan za čišćenje organizma i izbacivanje viška tečnosti, a uz to je i sjajan lek protiv urinarnih infekcija.

Priprema

Kašičicu-dve suvog lišća ili korena peršuna stavite u šolju vrele vode i ostavite da odstoji deset minuta. Procedite i popijte dok je čaj još topao. Pijte tri šolje dnevno, posle jela.

Vino i beli luk

Potrebno je

Dve litre belog vina, četvrt kilograma seckanog belog luka, 50 grama samlevenog semena komorača, 50 grama samlevenih smrekinih bobica.

Priprema

Sjediniti sve i ostaviti da odstoji sedam dana, pa piti dva puta dnevno, posle jela po pola šoljice