Napravite sami prirodni dezodorans u stiku koji ne zatvara pore i ne sadrži hemikalije!

 

www.freeimages.com
www.freeimages.com

Da li znate razliku između dezodoransa i antiperspiranta? Dezodorans sprečava neprijatne mirise do kojih dolazi kombinacijom znoja i bakterija, ali ne sprečava znojenje. S druge strane, antiperspirant sadrži razne hemikalije koje sprečavaju znojenje, što je na duži rok štetno za naš organizam.

Da biste to izbegli, možete sami da napravite prirodni dezodorans u stiku koji ne zatvara pore i nema u sebi razne hemikalije. Evo jednostavnog recepta.

POTREBNO JE

  • gustin
  • cvetovi lavande
  • soda bikarbona
  • maslinovo ulje
  • vosak
  • ruzmarin

PRIPREMA

graphicstock
graphicstock

U dva decilitra maslinovog ulja stavite sveže listove ruzmarina i sušene cvetove lavande. Ovu smesu držite na suncu nekoliko dana dok biljke ne puste svoju aromu.

Maslinovo ulje procedite u lončić i lagano zagrejte na vatri, tek toliko da u njemu može da se otopi 15 grama pčelinjeg voska. Na kraju, smesi dodajte četiri kašičice sode bikarbone i isto toliko kašičice gustina.

Sve sastojke stavite u posudu u kojoj ćete čuvati dezodorans i ostavite da odstoji, kako bi se sjedinili i ohladili. Kada smesa postane ujednačena, gusta i hladna, vaš prirodni dezodorans je spreman za upotrebu.

POREKLO IZ PERSIJE

Prvi dezodorans koji se koristio za neutralisanje mirisa u potpazušnoj jami izmišljen je u Persiji u 9. veku, dok se prvi komercijalni proizvodi ovog tipa proizveo 1888. u Filadelfiji (SAD).

Antiperspiranti pojavili su se dosta kasnije, 40-ih godina prošlog veka, ali je tek deceniju kasnije izmišljena formula koja nije izazivala prekomernu iritaciju kože.

Izvor: www.novosti.rs