Kakao je prvi i osnovni sastojak svakog čokoladnog proizvoda. Iz godine u godinu potražnja za njime prevazilazi nivo proizvodnje i ova praznina će se samo širiti sa povećanjem potražnje od najmanje tri odsto godišnje. To donosi veći pritisak na uzgajivače da proizvedu veće, produktivnije prinose.

 

Drveće kakaoa već je dovoljno iscrpljeno – suša, gljivična oboljenja, odumiranje izvornih staništa, zasićenost zemljišta … Da ne pominjemo poljoprivrednike koji nemaju dovoljno finansijskog podsticaja, nedostatak radne snage i kvalitetne opreme.

Kao odgovor na ove izazove, naučnici su modifikovali biljku kakao, kako bi postala otpornija na sušu i bolesti. Modifikovane biljke daju do šest puta veće prinose od izvornog kakaoa, ali i u toj meri siromašniji ukus zrna. Uz organizovanu podršku USAID u vidu finansijskih podsticaja, poljoprivrednici su prisiljeni da prihvate modifikovane sorte umesto domaćih.

Na ovaj način je podstaknut neophodan rast proizvodnje kakaoa u neizvornim područjima za kakao kao što je Afrika, gdje se trenutno nalazi preko 70 odsto njegove svetske proizvodnje.

Ugledni švajcarski proizvođači čokolade u širokom luku zaobilaze na bilo koji način modifikovan kakao. Sa druge strane, kompanije kao što je Mars ne skrivaju činjenicu da dugi niz godina razvijaju GMO sorte kakaoa u Brazilu, pravdajući se da je neminovno da 70 odsto kakaoa postane genetski modifikovan „kako bi bio spašen“.

U Južnoj Americi USAID je uspeo da zarazi izvorno stanište kakaoa, centralnu tropsku šumu. Pod izgovorom da pokušavaju da suzbiju uzgoj lista koke u Peruu, Kolumbiji i Ekvadoru, garantujući similarnu isplativost po hektaru, godinama dele rasad „hibridnog“ kakaoa amazonskom seljaku.

Tu rasadu predstavljaju kao hibrid pokojnog ekvadorskog naučnika Homera Kastra. USAID kakao je genetski modifikovan i nema osnovnih sličnosti sa stablom Kastrovog hibrida dok Ekvador, nekada proizvođač ubedljivo najkvalitetnijeg kakaoa, danas izvozi 50 odsto modifikovanog zrna. Pre samo nekoliko godina njihov izvoz je sadržao 25 odsto ovakvih sorti…

Tržišni apetit za čokoladom ili bolje reći porast gojaznosti i depresivnosti među ljudima dovodi do odumiranja izvornog kakaoa, jer ne rađa dovoljno da zadovolji rastuće potrebe. Kakav apsurd, oduvek je rađao toliko. Nekada je najobičnija čokolada bila ukusnija od današnjih sa oznakama 70 odsto kakaoa. U današnjim, nedostatak ukusa nadomešten je veštačkim aromama, pretežno iz GMO soje i kukuruza. Nije ni čudo što je ljudska populacija sve lošijeg zdravlja.

Šta se dešava sa kakaom je refleksija onoga što se dešava sa gotovo svim biljkama koje konzumiramo.

Genetski modifikujemo hranu koja se odupire sušama, bolestima i insektima, dok istovremeno uništavamo biodiverzitet, prirodna staništa i sastav tla koje daje hranljive materije.

Čuvajući kakao i njegove izvorne sorte sprečavamo dalju degradaciju naše planete i njegovog božanstvenog ukusa. Probajte Nuestro Cacao, jedinstvenog ukusa i sirovosti na našim prostorima. Kupovinom pakovanja Nuestro Cacao direktno pomažete opstanak izvorne sorte Kakaoa Criollo i amazonskog plemena Ashaninka koji ga sakuplja za Vas.

Autor: Lester Milidragović,  Peruvian Superfoods

POKLON TRI PAKOVANJA “NUESTRA KAKAOA”

Svi koji žele da dobiju pakovanje “NUESTRA KAKAOA” treba da pošalju svoje podatke (ime, prezime, adresa i broj telefona) na mejl zdravaiprava@gmail.com danas od 11 časova. Pakovanje ćete dobiti na kućnu adresu. Srećno!