Kada dođe vreme za prirodno čišćenje tela, jedan obrok dnevno zamenite detoksikacijskim frapeom. Idealan izbor je frape od kelja! Kelj je povrće toliko zdravo da ga lekari često preporučuju pacijentima koji imaju problema s bubrezima. Sadrži mnoštvo antioksidansa, vitamina i minerala, i ima protivupalna svojstva. Ovaj recept sadrži prirodne i zdrave sastojke koji će pokrenuti probavu i pomoći vam da se očistite na prirodan način.

 

Kelj naslovna
GraphicStock

Kelj se najviše uzgaja u Aziji i na Mediteranu, ali je u priličnoj meri rasprostranjen i u severnoj Evropi i Americi. I mada su ga, kultivisanjem, u današnjem obliku proizveli belgijski povrtari u 18. veku, za kelj su znali i stari Grci i stari Rimljani. U Škotskoj je posebno omiljena namirnica, pa kada se nekom upućuje poziv na večeru, obično se kaže: “Dođi na kelj”.

Kelj koji se danas nudi najčešće je u obliku glavice. Osim ovog postoji i lisni ili bezglavi kelj, kao i kelj pupčar. Međutim, kakvog god da je oblika, korisni sastojci su svuda isti. Ova namirnica je siromašna samo kalorijama, dok sve drugo poseduje u izobilju, zbog čega i privlači posebnu pažnju zdravstvenih stručnjaka.

Prisutan je u svim godišnjim dobima, ukusan i bogat izvor vitamina A, C, K i B kompleksa, gvožđa, luteina, biljnih vlakana. Zbog količine kalcijuma koju sadrži zovu ga i “kraljem kalcijuma”. Sadrži i velike količine kalijuma, dok je sedam puta bogatiji beta karotenom i čak jedanaest puta luteinom od brokolija. U zavidnim količinama sadrži još i mangan i magnezijum.

Dokazano je da što tamnija boja kelja znači da je u njemu više beta karotena, odnosno provitamina A. Beta karoten je posebno važan jer osobe čini vitalnim i raspoloženim. Bez ikakvog otpora beta karoten prodire u svaku ćeliju, odakle povoljno deluje na ceo organizam.

Zbog obilja biljnih vlakana kelj se preporučuje osobama sa slabom pokretljivošću creva. Osim toga, trebalo bi da ga konzumiraju i osobe sa visokim krvnim pritiskom, a zbog vitamina A i luteina svi koji žele da što duže sačuvaju oči od degenerativnih poremećaja, odnosno katarakte.

Istraživanja pokazuju da konzumiranje hrane bogate karotenoidima i vitaminom A dvostruko smanjuje rizik od razvoja katarakte. Takođe, vitamin A je značajan i za normalnu funkciju reproduktivnih organa, a pomaže i u borbi protiv virusnih infekcija. S obzirom na to da je kelj “kralj kalcijuma”, treba ga unositi da bi se očuvalo i zdravlje kostiju.

ZELENI FRAPE OD KELJA

Assortment of vegetable smoothies from carrot, beetroot and spinach in glass jars. Over old wooden table. Dark rustic style, natural day light
GraphicStok

POTREBNO JE

  • 1 šolja kelja, bez korena, krupno narezan
  • 1 jabuka, isečena na veće komade
  • 1 sveža banana
  • 1/2 šolje svežeg peršuna

PRIPREMA

Izmiksujte u blenderu kelj, jabuku, bananu i peršun s 2,5 šolje vode, dok ne dobijete glatku smesu. Ako je smesa pregusta, dodajte još malo vode. Nema savršen ukus, ali je zdravo!

RECEPT ZA ČIPS OD KELJA

Iskidajte kelj i uklonite tvrde delove. Prelijte ga maslinovim uljem i promešajte. Dodajte malo soli. Pecite 15 minuta na 150 stepeni.

Pripremila: Lidija Bratun