Naučnici sa instituta Skrips riserč (Scripps Research) tvrde da su uspeli da izleče pacove zavisne od alkohola tako što su laserima ciljali određene neurone u njihovim mozgovima, piše “Science Alert”.

 

Foto: Pexels

“Ono što je toliko uzbudljivo je da smo uspeli da kontrolišemo želju za konzumacijom alkohola kod teško zavisnih ispitanika jednostavnim pritiskom na prekidač”, rekao je neurobiolog Olivijer Džordž sa Skripsa.

Uspeli smo dramatično da smanjimo konzumaciju alkohola i fizičke simptome odvikavanja tako što smo ugradili optička vlakna duboko u mozak i laserom ciljali specifične neurone”, dodao je.

Rezultati istraživanja objavljeni su u uglednom časopisu “Nature Communications”.

Međutim, iako su naučnici optimistični u vezi sa istraživanjem, mogla bi da prođe decenija dok procedura ne bude spremna za testiranje na ljudima.

“Tokom ovog postupka koristili smo najsavremeniju eksperimentalnu tehnologiju koja postoji na tržištu i čije korišćenje nije odobreno na ljudima, tako da može proći i 30 godina pre nego što vidimo alkoholičare s implantatima u mozgu koji im pomažu da ne posegnu za bocom”, rekao je Olivijer Džordž.

Alkohol je psihoaktivna supstanca. Kao i druge psihoaktivne supstance (PAS) utiče na psihičke funkcije organizma i izaziva psihičku i fizičku zavisnost. Danas se alkoholizam smatra trećom bolešću savremenog sveta, odmah iza srčanih i malignih oboljenja. Procene Svetske zdravstvene organizacije (SZO) su da 3% svetskog stanovništva boluje od ove bolesti.

Alkoholičar je osoba koja prekomerno pije alkoholna pića, osoba kod koje je zavisnost od alkohola tolika da pokazuje znake psihičkih, fizičkih i socijalnih poremećaja (definicija Svetske zdravstvene organizacije).

Alkoholizam je bolest koja nastaje postepeno i skoro nikad ne postoji samo jedan uzrok. Uzroci su mnogo složeniji i predstavljaju međusobno sadejstvo 3 faktora: organizam, sredina i alkohol. Što se ovi faktori više preklapaju, veća je i šansa da neko postane osoba zavisna od alkohola.

Izvor: Science Alert