Festival “Kuhinje sveta” održaće se u Kragujevcu 16. juna u Zastavinoj bašti u centru Kragujevca.

 

Foto: Pixabay

Posle uspešno održanog festivala u Beogradu koji je okupio poznate proizvođače posuđa, opreme za pripremu i serviranje hrane i proizvođače hrane i pića, drugi festival “Kuhinje sveta” održaće se u srcu Šumadije.

Kragujevac će prvi put biti domaćin međunarodnog Festivala koji spaja ukuse, mirise, arome i specijalitete iz Srbije i sveta.

Inače, kraj sa tradicionalnim gastronomskim vrednostima, sada će raširiti svoje ruke nekim novim ukusima, bojama, mirisima…

Tamo gde se spajaju mirisi i ukusi iz cele Srbije, kao i raznovrsne prirodne lepote, spojiće se i srpska tradicija i kultura i svetski standardi u pripremi hrane.

Neobični dodaci u medu – voće i začinsko bilje, bezglutenski keksići ručno rađeni, namazi od raznih vrsta pečuraka, poznati brend za proizvodnju aparata koji u domaćinstvu može zameniti sve druge aparate i mnogi drugi, predstaviće se posetiocima festivala “Kuhinje sveta” u Kragujevcu, a za sve posetioce ulaz je besplatan.

Planirano je i takimičenje Kragujevčana u spremanju raznovrsnih jela koje će ocenjivati poznati žiri.

Zanimljivo je da će najbolji učesnici dobiti vredne nagrade.

Festival za Srbiju i svet

Inače, prvi festival “Kuhinje sveta” koji je održan u aprilu ove godine, okupio je proizvođače francuskih sireva,  argentinskih slatkiša,  ndonežanskih nudli i mnoštva srpskih proizvoda. Premašio je očekivanja organizatora i zato je sada organizovana njegova “repriza”.

Tada, pre dva meseca publici su predstavljene testenine od prepeličinih jaja, med s dodacima voća i začina, veganski ćevapi i začini od veoma ljutih paprika mogli su se kupiti na festivalu.

Pored toga, posetioci su degustirali i sladoled od domaćih sorti voća, povrća i vinove loze.

Na festivalu su se predstavili i proizvođači čokolade sa stevijom, sirovih, zdravih jela, proizvodi od aronije, suvih šljiva, tartufa, proizvođači make i sirovog kakaoa…

Među izlagačima Festivala, našli su se i probrani proizvođači domaćih vina i piva.

Pripremila: M. P.