Ništa tako rano, tako precizno i sveobuhvatno ne može prepoznati nadolazeću bolest kao puls. Iskusan ajurvedski ili kineski puls dijagnostičar može na osnovu očitavanja pulsa da otkrije bolest u najranijoj fazi, kada postoji dobra prognoza za izlečenje, kaže dr Boško Hristić, lekar ajurvedske, tradicionalne kineske medicine i energetsko duhovne medicine.

 

Praisaeng at FreeDigitalPhotos.net
Praisaeng at FreeDigitalPhotos.net

PULSNA DIJAGNOSTIKA

Osnovni dijagnostički alat u ajurvedi, drevnoj medicini koja potiče iz Indije ili u tradicionalnoj kineskoj medicini, jeste puls jer on registruje impulse koje šalje svaka ćelija našeg organizma. Zato obučen i iskusan terapeut može na osnovu pulsa da otkrije sve poremećaje u organizmu i to za samo nekoliko minuta.

Prema ajurvedi i TKM, u pulsu svake osobe ogleda se uzajamni odnos duha, tela i kosmosa, a njegovim „čitanjem“ stičemo preciznu informaciju o tome kako se telo prilagođava uticajima unutrašnje i spoljašnje sredine i da li postoji ravnoteža ili neravnoteža Jin i Jang energije.

Pritiskanjem radijalnog pulsa sa tri prsta, iskusni ajurvedski stručnjaci mogu da dijagnostikuju prvo duboku prirodu sa kojom se svako od nas rađa, pa tek onda vrste poremećenih energija koje se kod nas u jednom trenutku dijagnostikuju kao bolesti.

– Pulsna dijagnostika je jedna od napoznatijih dijagnostika tradicionalne istočne medicine, a najčešće se radi na radijalnoj arteriji zgloba šake. Merenje pulsa traži dugogodišnje iskustvo i praksu i često nepogrešivo svedoči šta se u stvari dešava u našem organizmu. Oni mogu da otkriju neravnoteže u ranim stadijumima, kada još nema izraženih fizickih oštećenja, i kada postoji dobra prognoza za izlečenje – objašnjava dr Boško Hristić iz Holističkog centra “Balans medika”.

Ajurveda smatra da prirodom upravljaju tri osnovna organizaciona principa, koji se nazivaju doše. Doše su prisutne u svim formama i procesima u prirodi, i igraju ključnu ulogu u svim aspektima našeg tela, duha i sredine. Kod svakog čoveka prisutne su tri doše: vata doša – predstavljena kretanjem, pita doša – predstavljena energijom i kapha doša – predstavljena strukturom. Doše su u svakom čoveku ravnomerno raspoređene, a poremećaj njihovog odnosa prvi je predznak bolesti i narušavanja ravnoteže u sistemu duh – telo.

SKLAD DOŠA, ZDRAV ORGANIZAM

fantasista at FreeDigitalPhotos.net
fantasista at FreeDigitalPhotos.net

Kroz ajurvedu poniremo duboko u uzrok bolesti, u poremećene odnose tri doše.

– Zahvaljujući pulsu precizno se određuje stanje doša u balansu, odnosno priroda čoveka s kojom je rođen i sa kojom ostaje do kraja života, a naziva se vikruti, i trenutni disbalans koji zovemo prakriti. Na tom saznanju temelje se svi dalji tretmani. Cilj nam je da trenutni disbalans vratimo u stanje ravnoteže s kojim je svako od nas rođen. Prakriti i vikruti su kod svakog čoveka različiti, i zato svakom pacijentu pristupamo individualno – kaže dr Hristić.

U ajurvedi i TKM pored pulsne dijagnostike postoji nekoliko metoda kliničkog pregleda koje uključuju pregled urina, stolice, jezika, govora, očiju, noktiju i opšteg energetskog pregleda aure, energetskih centara, ali i energetskih kanala i tako dobijamo sliku stanja celokupnog organizma. Kao metoda pomoći da se obnovi ravnoteža organizma koristi se i energetsko reprogramiranje memorije organizma.

Pripremila: Lidija Bratun