Australijski naučnici testirali su lek koji u velikom broju slučajeva dovodi do ogromnog poboljšanja kod obolelih od raka, a kod nekih pacijenata i do potpunog povlačenja te opake bolesti. Kako navodi “Raša tudej”, lek topi ćelije raka tako što utiče na poseban protein koji pomaže ćelijama kancera da prežive.

 

Otkriven lek koji topi rak

Tesiranje leka u Melburnu trajalo je četiri godine, a taj medikament uzimalo je 116 pacijenata.

Stručnjaci Kraljevske bolnice u Melburnu i “Peter MacCallum Cancer Centre” otkrili su da lek Venetoklaks u velikoj meri smanjuje ćelije raka.

Istraživanje je pokazalo u 79 odsto slučajeva pozitivne rezultate kod pacijenata koji pate od hroničnog limfoma. Kod nekih pacijenata koji su se prvobitno lečili zračenjem ili hemoterapijom, došlo je do potpunog povlačenja bolesti pošto su uzeli Venetoklaks.

„Raša tudej” tvrdi da su ovo istorijske vesti, pošto ovo predstavlja rezultat istraživanja koje je trajalo skoro 30 godina.

Ovo je potpuno nova vrsta leka

– Nešto manje od 30 godina kasnije, u saradnji sa ‘WEHI’ i australijskim i američkim farmacetuskim kompanija, pokazali smo da je ovo moguće, rekao je šef hematologije Kraljevske bolnice profesor Džon Simor za “Sidnej morning Herald”.
– Ovo je potpuno nova vrsta leka i ne postoji nijedan medikament koji može u ovolikoj meri da spreči BCL-2 protein, objasnio je Simor, dodavši da lek može da leči i druge vrste kancera.
Jedna od uspešnih priča je Rodni Džejkobs (63), koji je vlasnik prodavnice ploča u Melburnu.
Džejkobs je od 2012. godine postao deo testiranja leka, a pre toga je bio na hemoterapiji koja nije imala toliko uticaja na njegovo stanje.
– Rezultati leka su zapanjujući. Osetio sam male ili skoro nikakve sporedne efekte medikamenta. Počeo sam lagano da se vraćam na posao i polako da živim normalnim životom – rekao je Džejkobs.

Za deceniju i po obolevanje od raka povećaće se čak 70 odsto, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pred 4. februar, Svetski dan borbe protiv raka. Prema projekcijama SZO, očekuje se da će do 2032. broj obolelih od malignih tumora na svim lokalizacijama dostići čak 25 miliona godišnje. Za četiri godine, od 2008. do 2012, obolevanje od malignih bolesti u svetu je poraslo sa 12,7 na 14,1 milion ljudi.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, u Srbiji se godišnje u proseku dijagnostikuje oko 36.000 novih slučajeva malignih bolesti, dok od raka umre više od 20.000 ljudi.

– Vodeći uzroci obolevanja i umiranja od raka u našoj zemlji gotovo su identični vodećim uzrocima obolevanja i smrtnosti od malignih tumora u većini zemalja u razvoju – kažu u “Batutu”.

– Muškarci u našoj sredini najviše obolevaju i umiru od raka pluća, debelog creva i prostate. Kod žena maligni proces je najčešće lokalizovan na dojci, debelom crevu, plućima i grliću materice, koji su i najčešće uzrok smrtnog ishoda.