Razvedene pre 30. godine… Taj “čin” nije rezervirano samo za parove u 40-im i 50-im. Svi znamo bar jednu osobu koja se rastala ranije. Razvod je mučan kad god se dogodi, ali pogotovo teško pada mlađim ljudima koji još uvek idealizuju svoju ljubav. Tri mlade žene hrabro su podelile svoje priče o tome kako je to biti razveden pre 30. I dale savete ženama koje se nalazi u sličnoj situaciji.

 

Foto: Freepik

Nikolina K.:

“Imam 26 godina i uskoro ću biti razvedena. Nikad nisam mislila da ću se naći u ovoj situaciji. Udala sam se s 23 godine nakon što sam saznala da sam trudna. Za ono zašta sam mislila da će biti moj srećan kraj ispalo je kao “venčanje u koje si me uvukla prevarom”. Ono što me možda najviše bolelo je to što mi se sve to događalo sa osobom za koju sam mislila da me voli kao i ja njega.
Počela sam da shvatam da niko ne može učiniti da se osećam manje vrednom nego što zaista vredim. Nema veze ko si, nisi bolji ni od koga drugog. Ako postoji jedna stvar koju sam naučila iz ovoga, kako bi rekla pesnikinja Maya Angelou, “kada ti neko pokaže ko je, verujem mu odmah”. Ovi znaci bili su vidljivi, ali ja sam izabrala da ih ignorišem.

Taj glas u tvojoj glavi? Slušaj ga. Nemoj misliti da će se on promeniti, jer neće. Ne mislim da sam zbog toga ogorčena. I dalje u potpunosti verujem svom unutrašnjem glasu i sposobnosti rasuđivanja, samo sam napravila loš izbor. Neću generalizovati sve muškarce zbog mog bivšeg supruga, jer nisu svi isti. On je bio loša jabuka s lošeg drveta koju sam zagrizla.. Ispljuni to. Pusti ga. Možeš to.”

Renata B.:

“Za bivšeg supruga bila sam udata četiri godine. Razveli smo se kad sam imala 27 jer nije bio iskren po pitanju novca. Uticaj koji je razvod imao na moje samopouzdanje bio je – impresivan! Moja prva reakcija bila je: “Uspela sam! Još uvek sam mlada, nemam dece i slobodna sam!” Moje raspoloženje privuklo je druge muškarce, odjednom su me svi saletali! Moram priznati da mi je to jako prijalo.

 

www.freeimages.com
www.freeimages.com

Moje samopouzdanje sigurno je privuklo te muškarce, ali bila sam sigurna da se ne želim ponovno udati i prolaziti istu stvar. Znala sam da treba da napravim nešto za sebe pa sam prodala automobil koji mi je bivši poklonio i sama otišla na kratko putovanje. Na putovanju sam ponovno otkrila samu sebe, zavolela sebe i kada sam to najmanje očekivala, upoznala osobu koju danas zovem mužem.

Ženama koje prolaze isto savetujem da pronađu nešto zbog čega će im srce brže zakucati i zbog čega će se osećati da su postigle nešto. Nešto zbog čega ćete reći “Uspela sam i zato sam super”. Pre svega, volite samu sebe. Ako to ne učinite, ono što vas je povredilo u prošlosti nosićete sa sobom u sadašnjost.”

Sanja V.:

“Udala sam se s 24 godine i mislila da će trajati zauvek. Tri godine kasnije, dok sam bila pod tušem, suprug mi je rekao da odlazi. Mislila sam da odlazi na jedan dan. Rekao mi je da odlazi zauvek i to zbog druge žene. Rekao mi je da mi ostavlja nešto novca koji ima u banci. Nisam imala ni posao ni porodicu. Osećala sam se kao prljava krpa koju je neko bacio.

Vremenom, našla sam posao od kojeg mogu pristojno da živim i složila život bolje nego što je bio pre. Lekcija koju sam naučila je ta da nikad ne dozvoliš da druga osoba određuje koliko vrediš. Sposobna si za mnogo, mnogo više nego što misliš da jesi.”

Izvor: www.zadovoljna.hr