Jabukovo sirće je jedna od namirnica koju morate da imate u svojoj kući. Osim za mršavljenje i u nutricionističke svrhe, ono se koristi i za lepotu.

 

graphicstock
graphicstock

Sigurno već znate koliko je jabukovo sirće zdravo i kakve sve pozitivne efekte ima po organizam. Ono se najviše koristi pri kuvanju, ali može da izleči i razne bolesti.

Zar ne bi bilo sjajno kada biste imali ovaj lek uvek pri ruci? To je moguće, potrebno vam je samo malo organskih jabuka.

POTREBNO JE

  • narendane jabuke
  • voda
  • malo šećera
  • velika staklena ili plastična tegla
  • gaza

Oprane i narendane jabuke možete iseckati na sitne kriške ili ih staviti u blender i lepo samleti. Ako koristite kisele jabuke, dodajte 1 odsto šećera na ukupnu količinu jabuka. Šećer je potreban za fermentaciju i njega uopšte nema u finalnom proizvodu.

PRIPREMA

Narendajte jabuke, stavite ih u staklenu ili plastičnu teglu, stavite malo šećera, prelijte vodom i pokrijte gazom, a zatim ostavite da sve stoji na temperaturi od oko 20°C. Nakon 7 do 10 dana počeće da se oseća miris sirćeta iz prostorije u kojoj se čuva.

Miris je dosta jak, tako da ne bi trebalo da ga čuvate u kuhinji ili nekom drugom mestu u kom često boravite.

Zato je najbolje da ga čuvate u podrumu ili u špajzu. Nakon mesec dana možete probati da li vam odgovara kiselost sirćeta. Ukoliko vam je dovoljno jako, možete procediti smešu i presuti sirće u čiste i sterilizovane flaše.

graphicstock
graphicstock

PRIMENA U NUTRITIVNE SVRHE

Jabukovo sirće je izuzetno zdravo i koristi se pri ubrzavanju metabolizma, ali i za čišćenje krvi od masnoća.

Ukoliko želite da izbacite toksine i masnoće iz organizma, svako jutro popijte jednu čašu mlake vode u koju ste dodali kašičicu domaćeg jabukovog sirćeta. Vodu obogaćenu sirćetom možete piti 10 dana, ali posle toga morate da napravite pauzu. Pre konzumiranja ovog napitka posavetujte se sa lekarom.

U KORIST LEPOTE

Jabukovo sirće možete koristiti pri umivanju ili kao tonik za kožu. U prokuvanu i rashlađenu vodu dodajte jabukovo sirće u odnosu 1:3. Svaki dan umočite tufer u ovu tečnost i očistite lice. Primetićete da ste uz pomoć ovog tonika uspeli da eliminišete mitisere, ali i pege sa lica.

Izvor: www.stil.rs/www.webtribune.rs