Oboleli od melanoma od iduće godine moćiće da računaju na savremenu terapiju za lečenje te bolesti od koje u Srbiji svake godine oboli 650 ljudi

 

Foto: Freepik

U Beogradu je od prošlog vikenda održan Regionalni skup o melanomu koji je okupio učesnike iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije s ciljem da se podigne svest o ovoj bolesti od koje samo u Srbiji godišnje oboli 650 ljudi, od kojih njih 200 ima metastatski melanom, najzloćudniji i najagresivniji tumor. Do sada ovu terapiju nisu mogli da primaju pacijenti u Srbiji.

Na ovom skupu okupili su se predstavnici tri udruženja obolelih od melanoma iz regiona, zajedno sa stručnjacima koji pomažu u borbi protiv ove bolesti, kako bi ukazali na značaj edukacije i dostupnosti savremene terapije, ali i postavili smernice za stvaranje regionalnog udruženja obolelih od melanoma.

Predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma (UPOOM) iz Srbije Savo Pilipović istakao je da naša zemlja kasni u odnosu na druge zemlje u regionu sa novijim terapijama lečenja:

“Najvažnija tema ovog skupa upravo su bile moderne terapije za lečenje melanoma. Pacijenti u Srbiji, nažalost, još nemaju adekvatnu terapiju za braf pozitivne pacijente, a to su oni koji imaju metastaze. Oni za sada na raspolaganju imaju samo jedan inhibitor, odnosno jedan lek koji nije dovoljan za uspešno lečenje. Pacijenti u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, na sreću, već imaju savremenu terapiju”.

Pilipović je istakao da su pacijenti iz Srbije naišli na razumevanje Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, da su obezbeđena sredstva za savremeniju terapiju, i da očekuju da će lista lekova biti dopunjena s novim lekovima koji će omogućiti da se oboleli od melanoma leče prema evropskim preporukama.

“To bi trebalo da se desi najkasnije u februaru ili martu sledeće godine”, rekao je Pilipović.

On je podsetio da se Srbija nalazi u evropskom proseku kada se radi o broju novoobolelih na godišnjem nivou, ali da smo po broju umrlih od melanoma drugi u Evropi.

“Prevelika smrtnost obolelih dešava se zbog toga što se melanom najčešće kasno otkrije. Zašto se ljudi kasno javljaju doktoru? Prvo strah ih je, drugo naš zdravstveni sistem nije dobro organizovan. Pacijenti moraju da ulože mnogo energije i truda da bi se uopšte lečili. To mora da se promeni, sistem mora da se dramatično uprosti”, rekao je Pilipović i dodao da postoji ideja o osnivanju regionalnog udruženja pacijenata kako bi obolelima iz svih zemalja u regionu bilo lakše da se kandiduju za kliničke studije u najboljim evropskim centrima za lečenje:

“Tako bismo imali bolju vidljivost, veći broj pacijenata bi mogao da se uključi u kliničke studije, a mogli bismo i da te studije dovedemo kod nas. Sledeće godine planiramo da Svetski dan melanoma obeležimo zajedno u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu”.

Prof. dr Željko Mijušković, predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije i član savetodavnog odbora UPOOM-a kaže da regionalni skup pacijeta obolelih od melanoma pre svega povezuje pacijente, ističe probleme koji postoje u različitim državama u mogućnostima lečenja, ali i ukazuje na načine za njihovo prevazilaženje.

“Pacijenti treba da budu upoznati sa mogućnostima lečenja jer tako se najbolje može doći do uspeha, a lekar mora da ima terapijske mogućnosti kojima može da leči svoje pacijente. Zajednički cilj nam je da ovu malignu bolest pretvorimo u hroničnu s kojom pacijenti normalno žive i rade. Srbija od februara 2017. ima određeni pomak u lečenju, ali on nije ni izbliza onakav kakav bi trebao da bude i kakav je u razvijenim zemljama Evrope. Zato odluka o proširenju opcija za lečenje obolelih od melanoma predstavlja veliki boljitak za naše pacijente”, istakao je doktor Mijušković.

Prof. dr Lidija Kandolf – Sekulović, načelnik Klinike za kožne i venerične bolesti VMA, sekretar Odbora za melanom Srpskog lekarskog društva (SLD) i predsednik savetodavnog odbora UPOOM-a rekla je da su se učesnici skupa okupili s ciljem da se unapredi lečenje melanoma u regionu.

“U prvom planu je i dalje lečenje obolelih od metastatskog melanoma. Imamo obećanje nadležnih da će početkom iduće godine u Srbiji biti proširene terapijske opcije u skladu sa evropskim standardima. U toku su pregovori između farmaceutskih kompanija i Fonda o takozvanim posebnim ugovorima koji će rešiti snabdevanje naših pacijenata savremenim lekovima. Kada se to desi, i kada na listu budu dodata još četiri leka, odnosno dve vrste terapije, ciljna i imuno terapija, moći ćemo da kažemo da se naši pacijenti leče prema evropskim standardima”,  istakla je doktorka Kandolf – Sekulović i dodala da prema podacima iz Registra obolelih od melanoma u Srbiji trenutno ima oko 1.000 pacijenata obolelih od ove bolesti.

Osim dostupnosti lekova, naglasila je doktorka Kandolf – Sekulović, neophodno je rano otkrivanje metastatske bolesti.

“Veoma je važno da pacijenti koji obole od melanoma, i kojima se u nekom trenutku melanom ukloni, uđu u sistem velikih onkoloških centara koji znaju da leče tu bolest i da je prate na adekvatan način prema nacionalnom vodiču. Jer ukoliko se uđe u redovno praćenje, čak i ako se desi da dođe do metastaza na unutrašnjim organima, najvažnije je da se to rano otkrije i da se odmah krene sa terapijom, a ne da se pacijent obrati lekarima tek kad počne da se loše oseća jer onda je bolest obično previše uznapredovala”, upozorila je doktorka Kandolf – Sekulović.

 

Izvor: Zdravaiprava