Mame i tate, čitajte najmlađima sve bajke i puštajte im crtane filmove, jer se na taj način poboljšava razvoj njihove memorije.

Foto: Pixabay

“Želite li da vam dete bude inteligentno čitajte mu bajke, a ako želite da bude jako inteligentno, čitajte mu još bajki.”

Bajke su nezaobilazan deo svakog detinjstva. Iako neki roditelji radije biraju moderne, manje okrutne bajke ili ekranizacije bajki, važno je da deca čitaju prave bajke. Ni ekranizacije pravih bajki ne mogu zameniti orginalne priče jer često ne prikazuju celokupno bogatstvo i složenost orginala. Ključno razdoblje za čitanje bajki je od četvrte do sedme godine. Tek nakon četvrte godine dete može uvideti iskustva van sopstvenog iskustva.

Kod malog deteta, upravo iz tog razloga i postoji nesvesna potreba za stalnim ponavljanjem određenih crtanih filmova ili napisanih slikovnica.

Za dvogodišnjaka je ponavljanje veoma važno, jer mu omogućava da proveri sećanje i razumevanje radnje, da poveže likove, događaje i zaplete. Zbog toga ne treba da čudi njegova ljutnja ukoliko omiljeni crtani nestane ili roditelj promeni priču, ističu psiholozi.

Potreba za ponavljanjem je i posledica procesa saživljavanja sa likovima iz određene priče. Mališani se na ovaj način predstavljaju mentalno, zamišljajući priče likova sa kojima se poistovećuju.

Akcije i reakcije određenih likova uče ih šta se dešava u životu, vode u otkrivanje različitih vidova ponašanja i omogućavaju sticanje prvih iskustava na virtuelnim primerima.

Izvor: Večernje novosti