Otkriven je metod koji pomaže u skidanju kilograma koji od vas ne zahteva čak ni da se pomerite sa stolice, a kamoli da odete na trčanje ili u teretanu. Kako onda funkcioniše ovaj san svih lenjivaca koji ne mogu da pronađu motivaciju za bavljenje sportom? Naime, vrlo jednostavno. Sve što treba da uradite da biste smršali dok sedite je da igrate šah! Šampioni ove igre redovno gube bar 500 kalorija tokom svojih mečeva na turnirima.

Foto: Freepik

Šah je dobar i za um i za telo

Simptomatičan je slučaj sa Svetskog prvenstva u šahu 1984. kada je finalna serija mečeva između Garija Kasparova i Anatolija Karpova prekinuta jer je Karpov tokom nje izgubio čak 10 kilograma! „Izgledao je kao smrt“, izjavio je bivši šahovski šampion i komentator Moris Ešli povodom Karpovove neverovatne transformacije.

Pobednik Svetskog prvenstva u šahu 2004, Rustam Kasimdžanov, bio je na kraju turnira lakši za skoro 8 kilograma. Za potrebe takmičenja 2008. američka kompanija Polar je odlučila da prati rad srca i druge pokazatelje stanja organizma svih igrača. Istraživači kompanije su došli do saznanja da se tokom intenzivnog meča u trajanju od dva sata može izgubiti i do 500 kalorija, što je jednako količini istrošenih kalorija tokom sat vremena profesionalnog tenisa.

Šahovski majstori redovno odlaze sa turnira bar nekoliko kilograma lakši

Robert Sapolski, istraživač Stenford univerziteta, tvrdi da profesionalni šahista može da potroši čak 6.000 kalorija tokom jednog dana turnira, što je tri puta više od dnevnog unosa kalorija prosečne osobe. Do toga dolazi jer takmičari kao odgovor na stres tokom mečeva značajno brže dišu, raste njihov krvni pritisak i dolazi do kontrakcije mišića. Sapolski smatra da to nije puno različito od ponašanja tela sportista na najvećim takmičenjima.

Šta sve ovo znači za vas? Pa, kao prvo, trebalo bi da počnete da igrate šah jer ćete i da ne ustajete sa stolice imati rezultate po vašu figuru.

Šah nije samo jedna genijalna igra već i sjajan metod za gubljenje viška kilograma. S druge strane, to ne znači da treba da kažete zbogom fizičkoj aktivnosti i zdravoj ishrani. Šah bi trebalo da bude samo jedan deo vašeg plana za mršavljenje, ali svakako ne jedini deo.

Izvor: Neatorama