Nedelja je i imate vremena. Napravite dobar i kvalitetan doručak. I to sa lukom koji sigurno ne možete da jedete ujutru tokom radne nedelje.

 

graphicstock
graphicstock

POTREBNO JE

  • 100g speltinog brašna (palačinka će biti hrskavija ako koristite brašno T400 ali ne i zdravija)
  • 2 kašike gustina
  • okvirno 120 ml vode
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • 2 veze mladog luka

 

PRIPREMA

U činiji pomešajte gustin i brašno. Polako dodavajte vodu dok ne dobijete smešu koja je malo gušća od klasične smeše za palačinke.

Pazite da ne preterate sa mešanjem. Čim nestanu grudvice, možete prestati. Mladi luk očistite i skratite peruške tako da stanu na dno tiganja u kojem ćete peći palačinku.

Zagrejte ulje u tiganju koji se ne lepi (dno 24cm) na srednje jakoj vatri pa stavite luk da se proprži. Čim se malo zarumeni, prelijte preko smešu za palačinke. Polako sipajte i pazite da ne stavite previše smeše jer će vam palačinka biti debela. Dovoljno je da prekrije pola debljine luka. Preko smeše za palačniku, prelijte pola umućenog jajeta i pecite oko 3-4 minuta. Okrenite palačinku i opet kratko pecite, tek toliko da se malo zarumeni i donja strana. Ponovite postupak i za drugu palačinku.

Poslužite tople i uživajte.

Palačinke su omiljeni slatkiš, desert, toplo predjelo za sve generacije. Da biste ih pripremili na što zdraviji način, koristite dobar teflonski tiganja da biste smanjili potrošnju ulja ili drugih masnoća.

Takođe, za sladak nadev ubek birajte kombinaciju sa najmanje šećera. Tokom leta isprobajte sveže voće i puding napravljen sa vodom.

Izvor: www.joga portal.com