Sajam hortikulture Beoplantfair, izložba Darovi prirode i izložba Motoplantexpo biće održane od 7. do 10. aprila u Halama 3 i 3 a Beogradskog sajma.

 

graphicstock
graphicstock

Sajam Hortikulture izložba Darovi prirode i Motoplantexpo je manifestacija specifičnog karaktera koja okuplja izlagače iz raznih oblasti i predstavlja spoj zdravog življenja, prirodnog okruženja i korišćenja prirodnih resursa.

Posetioci oove manifestacije moćiće da pogledaju novitete iz oblasti sadnog materijala, semenske robe, zatim najnovije dkorativne biljke, upoznaće se sa dostignućima iz oblasti proizvodnje i prerade voća, povrća, uređenje enterijera, a imaće priliku i da se informišu o lekovitim čajevima i melemima, proizvodima lekovitog i aromatičnog bilja, fitokozmetike…

Hortikultura je veština gajenja cveća, ukrasnog drveća i žbunja, voća i povrća, posebno u vrtovima ili plantažama.

Koreni hortikulture zadiru duboko u istoriju i vezuju se za početke civilizacije. Prvo poznato korišćenje reči hortikultura, međutim, datira iz 1631. godine kada Peter Lauremberg objavljuje raspravu pod istim imenom.

Reč u današnjem značenju beleži i engleski rečnik E. Phillipsa “The New World of English Words” iz 1678. godine. Reč je dobijena spajanjem dve latinske reči imenice hortus – vrt i glagola colere – gajiti.

Pokrovitelj Sajma je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

OSNOVNI SAVETI ZA LEP VRT

Ne pretrpavajte prostor biljkama

Biljke i cveće čine svaki spoljni prostor lepšim, ali je tanka linija između bogate bašte i zbrke od stabljika, latica i lišća. Pružite svakoj biljci dovoljno prostora kako bi slobodno rasla, bez borbe za vodu i sunce.

Uklonite korov

Naravno da nije moguće ukloniti svaku divlju biljku čim se pojavi, ali nema opravdanja za dvorište zaraslo u korov.

Dajte dvorištu lični pečat

Dvorište je savršeno mesto za ispoljavanje vaše kreativne strane.

 

Pripremila: Mariota Vlaisavljević