Od davnih vremena, poznato je da joga koristi telu i umu: pomaže očuvanju zdravlja, tonizira, opušta i isteže mišiće i poboljšava razna zdravstvena stanja poput astme, bola u leđima, krvnog pritiska, hroničnog umora, teskobe, ali i jač senzualnost i dopprinosi boljem seksualnom životu, kaže Sanja Čolić, joga instruktor.

 

Sanja Colic, joga inst
Sanja Čolić, Foto: Dragana Paramentić

Joga poboljšava senzualnost tako što pomaže ženi da se oslobodi anksioznosti i učestvuje u seksu sa svežom energijom. Kada je osoba oslobođena od stresa i tenzije, ona ili on će aktivnije učesvovati u sopstvenom seksualnom životu. Takođe, joga pomaže da bolje razumete sebe, ali i da imate više razumevanja i empatije za potrebe drugih.

VEŽBOM DO BOLJEG ORGAZAMA

Drevni joga spisi savetuju primenu položaja koji toniziraju i istežu mišiće karličnog dna, važnih u postizanju orgazma.

Kontrakcijama i opuštanjem mišićja prednje strane karličnog dna koji podupiru abdominalne organe, postiže se njihova snaga i fleksibilnost, bolji protok krvi, a time i bolja stimulacija tokom odnosa s partnerom.

Kao i kod svakog oblika vežbanja, jogom se otpušta endorfin – hormon zaslužan za dobar osećaj i ublažavanje sveprisutnog stresa koji je čest uzrok smanjenja seksualne želje. Određene joga vežbe otklanjaju napetost mišića što doprinosi fleksibilnosti genitalnih mišića. Kroz te vežbe joga pomaže jačanju mišića donjeg dela karlice i polnih organa.

Veoma je korisna u koncentrisanju energije u telu. Određene joga vežbe pomažu pri sticanju izdržljivosti, a telo koje je više izdržljivo može duže da ostane u seksualnoj “igri”, a da se ne umori.

Joga je takođe i vid vežbanja, tako da vam jača kondiciju i zamenjuje pravi trening.

POLOŽAJI KOJI BUDE SENZUALNOST

Sanja colic 1
Sanja Čolić, privatna arhiva

Nabrojaću neke od položaja koje jačaju libido i bude senzualnost:

Sfinga ( Bhujangasana) – potiče raspoloženje i libido te stvara osećaj vitalnosti. Jača leđne mišiće dok istovremeno otvara ramena, grudni koš i abdomen, a što je najvažnije: potiče stimulaciju abdominalnih organa. Fokus u vežbi je osvestiti područje donjeg trbuha iznad pubične kosti i ispod pupka što pomaže stvoriti dubok osećaj vibracije u središnjem području karlice, a sama vibracija će pomoći stimulirati abdominalne organe.

Pas prema gore (Urdhva Mukha Shvanasana)- kao i prethodna poza, snaži mišiće corea u području karlice i donjeg trbuha i time podstiče stimulaciju abdominalnih organa.

Leptir (Baddha Konasana) – vežba stimuliše abdominalne organe – jajnike i prostatu, isteže unutarnja bedra, prepone, kolena te potiče celokupnu cirkulaciju i opuštanje tela.

Pas prema dole (Adho Mukha Svanasana) – Uz brojne dobrobiti, vežba pomaže otpustiti stres, ublažiti depresiju i daje energiju čitavom telu. Razvija mišićnu izdržljivost i snagu u području ruku i nogu, a istovremeno isteže ramena i zadnju ložu.

Sve te prednosti koriste kako kroz čitav dan, tako i u postizanju bolje intimnosti s partnerom.

VEŽBAJTE SA PARTNEROM

Zajedničko vežbanje može vas zbližiti s partnerom, pogotovo ako poze izvodite u paru.

Ako delite iskustvo joge s partnerom, to će se neizbežno odraziti i na vaš seksualni život. Bićete u boljoj formi, zbog čega ćete se oboje osećati privlačnije, što je jedan od temeljnih uslova za dobar seksualni život.

Zajedničko vežbanje joge jedan je od najboljih načina da produbite vezu s partnerom. Tako ćete uskladiti energije i stvoriti čvrstu vezu. Osećaji bliskosti koji će se stvoriti među vama poboljšaće i vaš seksualni život.

Neka vam Nova godina donese puno novih iskustava u postizanju senzualnosti.

 

Sanja Čolić je rođena 1978. godine u Bajinoj Bašti. Sa jogom se upoznala već u ranom detinjstvu kroz knjige, a pre 15 godina krenula je sa izučavanjem različitih stilova joge, kao i uticaja joge na fizičko i psihičko zdravlje. Rekreativnu jogu predaje od 2010. godine. Licencirani instruktor hatha joge sa međunarodno priznatim sertifikatom – https://www.facebook.com/sanja.colic.98

U poslednje vreme bavi se i transcendentalnom meditacijom. Zvanje i sertifikat joga instruktora stekla je pohađajući školu za joga instruktore „Vidya Yoga“ (www.vidyayoga.net) u Beogradu, koju vodi dugogodišnji učitelj joge Dragan Lončar. Različite stilove i praksu joge učila je od najvećih učitelja, a specijalizovala se i za terapeutsku jogu i individualni pristup vežbanju, koji već godinama uspešno sprovodi učenicima i profesionalnim sportistima. Sanja Čolić je završila je life coaching i clearing tehnike, koje joj pomažu u individualnom pristupu svakom polazniku. Posebni rezultati postižu se u pojedinačnom radu, kombinacijom psihofizičkog rada kroz joga tehnike i life coaching pristup, radi dubljeg rada na sebi. Diplomirala je na Fakultetu za sport i turizam TIMS u Novom Sadu. Sanja Čolić je smislila svoj individualni pristup joge svakom pojedincu u odnosu na njegovu fiziologiju, godine ili stanje.