Šargarepa je toliko dobra za ten da bi trebalo da je jedete bukvalno svakoga dana. Snabdećete se vitaminima A i C, a kožu važnim hranljivim sastojcima koji će vam pomoći da se izborite sa borama. Zato bi šargarepa svakodnevno trebala da se nađe na vašem stolu.

 

Bogata beta-karotenom, provitaminom vitamina A, šargarepa ima svojstva koja izuzetno blagotvorno deluju na našu kožu.

ŠARGAREPA POPRAVLJA TEN

Potrebno je

2 šargarepe, 1 belance, 1 čajnu kašičicu maslinovog ulja, 1 kašiku pavlake

Priprema

Izrendajte šargarepu, dodajte belance, maslinovo ulje i pavlaku, pa smesu nanesite na lice. Držite 20 minuta, pa isperite masku mlakom vodom.

Šargarepa ima antiejdž svojstva, igra zaštitnu ulogu i podstiče na čišćenje kože. Zato se nalazi u preparatima protiv starenja, kremama za sunčanje i negu nakon sunčanja, kao i u linijama za tinejdžere.

SOK OD ŠARGAREPE

Sveže ceđeni sok od šargarepe dobar je antiseptik. Smanjuje želudačnu kiselinu i idealan je za osobe koje žele da smršaju.

Preporučuje se osobama sa impotencijom i sterilitetom.

Ukoliko soku od šargarepe dodate med i ceđeni limun, dobićete efikasan napitak za lečenje bolesti respiratornih organa (astma, bronhitis).

Kako koristiti šargarepu kod različitih bolesti

Anemija: Za lečenja anemije pijte sok od šargarepe u količini od 3 dl na dan te jedite jela od šargarepe kao što su supe, salate, pire itd.

Arterioskleroza: dnevno pijte do 1,5 litare soka šargarepe i to kroz celi dan u gutljajima. Lekovito delovanje ove kure zahvaljujemo dukarinu koji deluje na proširenje krvnih sudova.

Za bolesti jetre pije se sveži sok do šargarepe tri puta na dan po 0,5 dl.

Zanimljivosti o šargarepi

Postoji preko 100 vrsta šargarepe, različitih veličina i boja od narandžaste, žute, bele do crvene i ljubičaste. Žene iz Engleske su u XVII veku nosile lišće šargarepe kao ukras na šeširima. Lišće šargarepe je veoma zdravo, preporuka je da se kuva u jelu.

Izvor: Zdrava i prava