Dobar savet nekada je zlata vredan i treba ga poslušati.  A kada je u pitanju spavanje ima dosta teorija. Ipak, dokazano je da je položaj u snu na levom boku najzdraviji. Zašto?

 

Rad srca

Savet da spavate na levom boku je dobar jer se olakšava celokupan srčani rad, s obzirom na to da se glavna arterija kroz koju se transportuje krv kroz organizam anatomski povija ulevo.

Ako spavate na ovaj način vaše telo će se zaista odmoriti tokom noći.

Limfna drenaža

Kroz limfni sistem se transportuju štetne materije duž leve strane ljudskog tela. Stoga je spavanje na levom boku daleko povoljnije za bržu drenažu.

Pankreas

Anatomski želudac se nalazi na levoj strani abdomena. Spavanjem na desnoj strani tela, želudac se postavlja u nepovoljan položaj u kom vrši pritisak na pankreas remeteći njegovo optimalno funkcionisanje.

Varenje

Ukoliko spavate na levoj strani tela, sprečavate prelivanje želudačne kiseline u ezofagus čiji je izlaz pozicioniran na desnoj strani želuca. Na ovaj način sva kiselina se zadržava u želucu, pa je i samo varenje olakšano.

Uklanjanje toksina

Toksini ljudskog tela se obrađuju u slezini koja se takođe nalazi na levoj strani stomaka. Spavanjem na levom boku transport toksina je olakšan, njihovo uklanjanje u slezini ubrzano, a ovom organu obezbeđeno više vremena za oporavak.