Opremanje i uređenje doma nije jednostavno! Zahteva vreme, sredstva, posvećenost, ali i poznavanje osnovnih pravila za uređenje enterijera i pravilnog kombinovanja boja i vrsta nameštaja. Ukoliko vam ovog proleća predstoji uređenje dnevnog boravka, dizajnerski tim Forma Ideale ima nekoliko saveta kako da ovaj prostor ispunite bojama, ali i ostalim detaljima i tako podstaknete dobru energiju unutar njega.

 

OSNOVNA PRAVILA – Bez obzira da li je u pitanju uređenje manjeg ili većeg ambijenta dnevnog boravka, treba se pridržavati osnovnih pravila, a to su često provetravanje i obezbeđivanje što većeg prirodnog svetla u ambijentu. Održavanje redovne higijene prostora je imperativ za boravak u njemu, a važna je i dobra organizacija svih onih stvari koje su nam svakodnevno potrebne, jer red oko nas, pored toga što ima pozitivan uticaj na naše raspoloženje, odraz je i naše lične unutrašnje discipline. Zbog svega toga, važno je posvetiti dovoljno pažnje osmišljavanju izgleda dnevne sobe, izboru nameštaja, ali i izboru boja zidova i dekoracija.

 “HLADNE” ILI “TOPLE” BOJE – Boje su izuzetno važan činilac svakog životnog prostora i ono su što prvo primetimo kada uđemo u neki ambijent. Istovremeno, ne sme se zapostaviti ni psihološki uticaj boja jer se direktno reflektuje na naše raspoloženje. Ljubiteljima „hladnih“ boja, dizajneri Forma Ideale preporučuju nameštaj modernih linija u nijansama plave boje, kao što je to slučaj sa ležajem VEGA. Kada ovakav komad nameštaja smestimo u dnevni boravak belih zidova, uticaj beline zidova može „probuditi“ dodatnu jasnoću misli i osećanja.  Ako volite kombinaciju boja, a pri tome raspolažete sa većim i dobro osvetljenim ambijentom dnevnog boravka, pravo rešenje može biti kombinacija hladnih boja, poput tamno zelenih zidova i ljubičastog nameštaja za sedenje, kao što je ugaona garnitura ELENA . Ovakvoj dnevnoj sobi možete dodati sitnije komade nameštaja u drvo dekoru, poput komode ADDA 3K4F i klub stola u kombinaciji bele i drvo dekora, kao što je klub sto ATRIA, a što daje dovoljnu dozu topline potrebnu svakom većem ambijentu. Ukoliko se opredelite da kombinujete „hladne“ i „tople“ boje, onda je jedan od primera sa najboljim psihološkim uticajem boja na nas kombinacija tamno plavih zidova i nameštaja za sedenje u narandžastoj boji, poput ležaja DALI. Narandžasta boja izaziva emocionalnu toplinu, ali i podstiče dobro raspoloženje, koncentraciju i kreativnost. Oker, sive ili bež nijanse dekora, uz ovakvu kombinaciju zidova i ležaj DALI, doprinose neophodnom  koloritnom i energetskom balansu u prostoru.

MALI, ALI VAŽNI DETALJI – Kada govorimo o usklađivanju detalja u prostoru dnevnog boravka, prema rečima dizajnera Forma Ideale, važno je da se poštuju opšta pravila,  koja, iako na prvi pogled mogu izgledati sitna i manje bitna, ipak daju svoj pečat ambijentu. Tako je  njihov predlog da se biraju iste boje metalnih detalja u vidu nožica, dekoracije ili ručki, jer ovako usklađeni detalji mogu dati dozu luksuza ambijentu. Takođe, po njihovim rečima, važno je izbegavati kombinaciju različitih dekora drveta. Ukoliko su podovi u dnevnom boravku svetli, idealno je da i kroz nameštaj provučete istu ili sličnu nijansu drvo dekora. Zeleno bilje svakom ambijentu udiše životnost i radost, pa ukoliko do sada niste odabrali svoju omiljenu saksijsku biljku u koju ćete gledati sa uživanjem, možda je upravo trenutak da se posvetite i tome. Dizajnerski tim Forma Ideale predlaže i da smelo koristite ogledala. Ona reflektuju svetlost i dodatno čine ambijent svetlijim, što ima poseban benefit na sve one koji borave u njemu.

Za kraj, prostor u kome provodite najviše vremena, kao što je dnevna soba, trebalo bi da bude u svakom smislu podržavajući za vas i vaše najdraže, kako u momentima opuštanja, tako i u pravljenju planova za postizanje novih životnih ciljeva. Zato ga kreirajte po vašoj meri i ukusu.

Izvor:Zdravaiprava