Savršen travnjak u proleće i leto je nešto o čemu maštaju svi koji imaju dvorište. Ukoliko hoćete da vam trava bude lepa, probajte ovaj savet ekoloških stručnjaka: posipajte ga šećerom, jer se njime hrane korisne bakterije, insekti i bube, a nećete morati da koristite “hemiju”.

 

Foto: Pixabay

Ovo nije šala, stručnjaci su dokazali da običan beli šećer veoma povoljno deluje na travu.

Njime se hrane korisne bakterije, insekti i druge bube, lako se nanosi, jeftin je, ni deca ni životinje neće imati alergijske reakcije što je čest slučaj kada se nanose specijalne hemikalije ili druge vrste đubriva.

Šećer će takođe ojačati travu a istovremeno “obeshrabriti” rast korova.

Hemijski preparati i herbicidi sem loših često uništavaju i korisne mikroorganizme i insekte koji obogaćuju zemljište, što nije slučaj sa šećerom. Njime će se hraniti organizmi koji će doprineti boljoj iskorišćenosti azota, uticaće na intenzivniju fotosintezu, stimulisati rast korena trave.

Takođe, korisni mikroorganizmi koji će se hraniti šećerom doprineće boljoj strukturi zemljišta i učiniti da trava bude manje osetljiva na vrućinu, sušu ili hladnoću.

Zna se da korov voli siromašnu zemlju jer se u njoj lakše širi, pa će samim tim šećer korisno uticati i na iskorenjivanje ovih štetnih biljaka.

Veoma je lako naneti šećer na travnjak, ne treba vam nikakva posebna posuda, niti morate da vodite računa da ga ravnomerno svuda prospete. Ne treba da brinete da će vam višak šećera spržiti travu.

Savet je da šećer po travnjaku posipate nekoliko puta u prvoj godini upotrebe jer će trebati dosta vremena da se iz zemlje iščiste veštačka đubriva i da se vrate dobre bakterije. Ovu praksu treba da nastavite barem pet godina za redom da biste postigli maksimalan efekat.

Kada se zemlja i travnjak oporave dovoljno je da to činite dva puta, na jesen i u proleće. Nakon što pospete šećer, temeljno zalijte travnjak.

Izvor: Novosti