Na svako pitanje pronađemo odgovor, zar ne? Neki odgovori nam se ne sviđaju. Neka pitanja ne postavljamo sebi jer se borimo sa rezultatima naših destruktivnih pitanja, pa nikako da dođu na red… Jednostavno, promenite pitanja koja sebi postavljate! Kao što se kaže: “Kakve su ti misli, takav ti je život”.

 

Predlažem da svakog jutra odvojite bar pet minuta i razmislite o pitanjima koja ću vam predložiti.

Možete ih postaviti kao pozadinu na telefonu i time podstaći svoje nesvesno da menja fokus. Ova pitanja zaista mogu da usmere život u potpuno novom smeru. Sigurno će pomoći da se bolje upoznate sa najvažnijom osobom u vašem životu, a to ste vi.

Naročito će vam prijati ako ste osoba koja ima naviku da sebi postavlja pitanja u stilu “Ima li ovo kraja?”, “Zašto ja uvek moram…”

Vi najbolje znate da takva pitanja ne daju prijatne odgovore.

Možete da beležite odgovore na predložena pitanja, kao i ono što ste primetili da se događa drugačije. Tamo gde ste osetili otpor, gde vam malo teže ide sa odgovorima, ima najviše uverenja koja bi bilo dobro preispitati i zameniti korisnijim.

Šta ja volim: Jednostavno dozvolite ovom pitanju da vas vodi kroz dan. Obratite pažnju šta se pojavljuje u vašem umu i šta se događa u toku dana. Neka vam ovo pitanje bude svesna zamena za sve što bi ste komentarisali sa “što ne volim…”

 

 

 

 

 

 

 

U čemu, gde i na koji način se ja osećam bezbedno: U korenu stresa je nedostatak osećaja da smo bezbedni, podržani i rođeni sa božanskim pravom na taj osećaj. Setite se kakav je to osećaj kada ste bezbedni. Ponesite ga u dan.

 

 

 

 

 

 

 

Šta mene raduje i kako da u radovanjima uživam svakodnevno: Lepše je od pitanja “Šta će danas da me iznervira”.

Odgovor je sigurno lepši, kao i manifestacija kojoj ćete svedočiti.

 

 

 

 

 

 

Šta podstiče moju strastvenost: Budite nežni prema sebi. Strpljivo radite sa svojim osobinama kojima još niste prepoznali pozitivnu svrhu. Samo nežnost može da isceli svako “moram” i “nisam dovoljno dobra”.

 

 

 

 

 

 

 

Kako želim da se osećam: Razmišljanje o ovoj reči donosi više entuzijazma i strastvenosti. Podstaći će vas da shvatite šta istinski hoćete.

 

 

 

 

 

 

 

 

U čemu prepoznajem dovoljno ljubavi da mogu sa lakoćom da osetim zahvalnost: Ponekad se toliko vežemo za ciljeve koje želimo da postignemo, da zaboravimo da je glavni motiv osećaj koji će nam postignuće doneti. Otkrićete i podsetiti se da postoji više načina da se cilj ostvari.

Odgovori na ovo pitanje će vam obojiti svaki dan u svetlije boje.

 

 

 

 

 

 

 

Autor teksta: Ružica Bogićević, Floriterapeut i NLP praktičar