Otkrivamo vam šest začina za vitku liniju. Da biste se osećali bolje i bili u top formi, ne morate ne morate držati rigoroznu dijetu, možete jednostavno posegnuti za mirišljavim začinima koji će vam pomoći u održavanju linije. Pri tome ovih šest začina su veoma zdravi i pomažu u jačanju imunog sistema.

 

Korišćenje začina ubrzava rad metabolizma, oni deluju protivupalno, pospešuju probavu i generalno deluju povoljno na zdravlje. Najbolje deluju kad ih sveže dodate u jelo te su zato odličan dodatak svežim sokovima.

 

Crni-biber-856x1024
GraphicStock

Crni biber

Jedan od začina koji se nalazi u svakoj kuhinji može biti i saveznik protiv nakupljanja kilograma tokom nadolazećih praznika . Crni biber sadrži piperin , koji pomaže u sprečavanju nastanka novih ćelija masnoće , otkrila je nedavna studija objavljena u časopisu „The Journal of Agricultural and Food Chemistri“.

Cimet

Cimet sa druge strane pomaže da se mišići oporave nakon velikih napora . Žene koje su konzumirale kašičicu i pol cimeta svaki dan tokom šest nedelja , uspele su da smanje bol u mišićima nakon vežbi , pokazalo je istraživanje objavljeno u „Journal of Preventive Medicine“.

 Đumbir

Ne samo da će đumbir pomoći kad bolova u stomaku , nego ćete se osećate sitije i istopiti više kalorija . Gojazni muškarci koji su uz doručak pili čaj od đumbira , jeli su manje tokom dana od ispitanika koji nisu pili čaj od đumbira.

Kurkuma-2-1024x856
GraphicStock

Kurkuma

Biljni pigment kurkumin kojim obiluje jedan je od najjačih antioksidanata i poseduje snažna protivupalna svojstva. Stoga kurkuma deluje antikancerogeno i podstiče detoks jetre. Jednu kašičicu kurkume kombinujte s bananom, vanilom, ananasom, pomorandžom, mangom ili kakaom.

Vanila

I sam miris vanile može vam pomoći da kontrolišete želju za slatkim. Gojazni ispitanici koji su imali flaster sa mirisom vanile, smanjili su unos slatkiša za pola, dok oni koji su imali flaster s mirisom limuna ili su bili bez flastera, nisu pokazali nikakve promene u ishrani.

Ljuta paprika

Glavni sastojak ljute mlevene paprike, kapsaicin, ima dokazan termogenski efekat, što znači da stimuliše centralni nervni sistem da povisi telesnu temperaturu, čime se povećava sagorevanje kalorija. Neke studije pokazuju da kapsaicin zapravo suzbija apetit, a dobre vesti očekuju i one koji nisu ljubitelji ljute hrane – naime, kapsaicin je podjednako efektan ako se unosi i u obliku kapsula.