Lepa vest za buduće majke koje imaju pojačan apetit, a suzdržavaju se u jelu zabrinute za višak kilograma, stigla je od naučnika. Tim istraživača je utvrdio da dijeta, naročito u prvoj polovini trudnoće, usporava razvoj bebinog mozga. Dakle, ukoliko trudnica redukuje unos kalorija i belančevina, rizikuju da naslednik bude manje inteligentan.

 

graphicstock
graphicstock

– Dijeta kod trudnica može da utiče na razvoj mozga fetusa. Ne samo da ono zato može imati niži koeficijent inteligencije, već i probleme u ponašanju, autizam, čak i i šizofreniju – tvrdi Tomas Mekdonald, autor istraživanja.

Najmanje jedu u trudnoći majke tinejdžerke i žene koje u starijim godinama ostanu u drugom stanju.

POŽELJNA ISHRANA

Tokom devet meseci trudnoće trebalo da imate razne vrste voća i povrća, morske plodove, mahunarke, žitarice, pirinač i pastu – jer oni sadrže malo masnoća, a daju mnogo energije, vitamina i minerala. Sve gore navedeno, osim voća i povrća, predstavlja važne izvore proteina.

Hleb, žitarice, pirinač, pasta, povrće i voće su i važni izvori ugljenih hidrata.

NE ODRIČITE SE POVREMENIH “GREHOVA”

U trudnoći je bitno da se hranite zdravo. Važno je obratiti pažnju da se unos manje kvalitetnih namirnica proredi u ishrani, svede na minimum, a da se češće jede voće, povrće, mlečni proizvodi i žitarice.

graphicstock
graphicstock

POKAŽITE DOBRU VOLJU

Trudnica koja je imala loše navike vezane za ishranu pre trudnoće mogla bi imati odbojnost prema novom režimu ishrane, međutim, sve je stvar navike i dobre volje.

Već nakon nekoliko dana svaka trudnica mogla bi bi se osećati mnogo lepše i zdravije ako uspe da se izbori sa svojim lošim navikavama u ishrani.

Ukoliko obratite pažnju da od mesa jedete piletinu, ćuretinu i kvalitetno crveno meso, sigurno nećete promašiti.

Takođe, bitni su mlečni proizvodi, ali i jaja, lešnici, bademi. Svi navedeni proizvodi bogati su proteinima, mineralima i vitaminima.

  • Obratite pažnju da unosite hranu bogatu kalcijumom i gvožđem
  • Ne odričite povremenih omiljenih nezdravih zalogaja, jer je najbitnije hraniti se raznovrsno
  • Pokušajte da održite dobru telesnu težinu
  • Biće vam mnogo lakše ako se ugojite 15 kilograma u trudnoći nego ako se ugojite 30
  • Ne pijte alkohol i ne konzumirajte cigarete u trudnoći.

Marina sa svojom ćerkom Nađom
Marina sa svojom ćerkom Nađom

Većina trudnica oseća mučninu tokom ovog posebnog stanja. Neke se bore bademima, sirovim, čajom od đumbira, ali za većinu je najbolji lek vreme.

Ove mučnine prestaju posle prvog trimestra i tada se apetit vraća u normalu.

O svom iskustvu tokom drugog stanja za portal Zdrava i prava govori Marina Mladenovski.

– Dete sam rodila u oktobru tako da sam imala na raspolaganju svih devet meseci najraznovrsnije namirnice. Sećam se da sam veoma mnogo jela domaće supe i čokoladu. Ostalo sve u nekim razumnim granicama, nikada nisam imala napade gladi ili čežnje za određenim namirnicama- priča.

Seća se i da je jedina “izmena” po pitanju ishrane tokom devet meseci bila ta što je svakog jutra imala ritual obaveznog doručka što ranije nije praktokovala.

 

Pripremila: Mariota Vlaisavljević