Poslovna putovanja uglavnom traju kratko i znače celodnevne obaveze, razgovore sa klijentima, obilazak firmi, pregovaranja sa partnerima i slično. Ali ona mogu da donesu i neke pozitivne stvari.

 

Foto: Freepik

Ovakvi “izleti” dokazano čine da budete kreativniji i da imate više samopouzdanja. Prekidaju monotoniju radne nedelje i mogu da učine da kada se vratite sa puta gledate na svet iz druge perspektive, navodi “Harvard bizmis rivju”.

Kako bi putovanje bilo što bolje iskorišćeno, neophodan je dobar plan. Pošto je poslovno putovanje u pitanju, trebalo bi da unapred imate organizovanu satnicu, prema kojoj ćete moći da se uskladite. Proučite mape i rute, kao i radno vreme onoga što biste dodatno želeli da posetite, pa ćete povećati šanse da u tome uspete.

Ponesite samo neophodno, i pronađite odevnu kombinaciju koja je udobna i elegantna, jer se neretko sa aerodroma ide odmah u restoran na “prijatne poslovne razgovore”. Ukoliko let ili vožnja traju duže od par sati, nabavite kvalitetan jastuk za putovanja, kako biste mogli da spavate ili da biste izbegli bol u vratu zbog neudobnosti, piše “Travel and leisure”.

Ono što će učiniti da se vratite “bolji nego što ste otišli” jeste napor da izdvojite vreme da jedan obrok imate sami, a kako biste ugodili sebi, zapamtite mesto gde ste videli neki zanimljim restoran ili barem ka čemu biste želeli da imate pogled.

Prilagodljiva garderoba za kratka putovanja

S obzirom da verovatno putujete samo sa ručnim prtljagom (poslovni sastanci ne trpe uske rasporede letova i čekanje na podizanju prtljaga) potrebno vam je malo garderobe koja mora biti praktična i udobna.  Ne morate pakovati gomilu garderobe ali ta koju nosite trebalo bi da bude prilagodljiva – da odgovara bontonu sastanka i da se može nositi na ležernom izlasku u bar.

To vas upućuje na košulje sa kragnom koja  se nosi sa i bez kravate i modele bez duple manžetne, sa jednim ili dva dugmeta. Ako vas čeka odlazak na večeru nakon radnog dana, spakujte teget sako. Podjednako savršeno slaže se uz odelo i uz dobar džins i majicu. Tako ne morate brinuti da li idete  na roštilj ili na „cordone bleu“ večeru.

 

Izvor: B92