Skandinavski stil je najpogodniji za uređenje garsonjera i malih stanova i već godinama predstavlja jedan od vodećih trendova u uređenju prostora! Praktičan je za dvoje ili porodicu, a opet uz njega stan deluje ušuškano! Dizajneri ga obožavaju jer daje dobra rešenja, posebno za stanove do 50 kvadrata.

 

Foto: Pixabay

Uz skandinavski stil postiže se i sklad i finkcionalnost, a to su dva najvažnija elementa malih stanova!

Koliko kvadrata vam zauzimaju plakari?

Da li su vam potrebni veliki plakari? Šta mislite o ideji da ih pretvorite u ugradne plakare? Ponekada ovo funkcionalno rešenje može biti i najbolje za male stanove. S jedna strane možete postaviti hodnik s plakarom, a s druge kuhinju, koja neće biti na samom ulazu u stan.

U slučaju pregrade, plakar se može protezati celom visinom stana, te stan ima i više mesta za odlaganje stvari. Taako je uvek u malim stanovima, uvek nam nedostaje sam još jedn apolica, fioka ili plakar.

 

Isto tako možete da postavite i bibliteku s jedna strane (okrenutu ka dnevnoj sobi), a ostavu ili kuhinjske elemente s druge strane, (okrenutu ka kuhinji i trpezariji).

Foto: Pixabay

Trpezarija je glavno mesto u stanu!

Činjenica je da se u trpezariji sve događa i da dosta vremena provodimo u njoj i u dnecnoj sobi! Zbog toga je organizacija prostora u nordijskim zemljama, te i u skandinavskom stilu podređena trpezariji. To je mesto okupljanja porodice i prijatelja i često može biti veće i od dnevnog boravka. Najbolje je kada su te dve prostorije povezane i bez pregrada.

Toplinu celom stilu daju i boje: od boje drveta, sive, svetlih nijansi braon i naravno, bele zbog svetlosti. Ušuškanost se postiže mnogobrojnim elementima od drveta, koji se uvek preporučuju u stanu, jastucima koij stvaraju topliju atmosferu i elementima poput fotelje taburea, lampi.

Skandinavski stil prepoznatljiv u celom svetu

Zbog praktičnosti i lepog dizajna, skandinavski stil je postao popularan u celom svetu.

Arhitekte često pribegavaju ovakvom uređenju prostora i ovaj stil kombinuju s drugim stilovima, kakav je na primer vabi-sabi stil.

Pogodan je, naravno i za vikendice, apartmane za izdavanje, pa i hotele.

Takođe, stil je veoma primenljivi i na kupatila i kuhinje.

 

 

 

 

 

 

Izvor: Eva i ja