Smokve regulišu metabolizam. Bez obzira na to da li ih preferirate sveže ili suve, smokve će vam pomoći u regulaciji krvnog pritiska i probavnog sistema, poboljšati zdravlje vaših kostiju, ali i pomoći vam da se rešite suvišnih kilograma, prenosi Vijesti.ba.

Smokve sadrže veliku količinu dijetalnih vlakana zbog kojih ćete duže vreme nakon konzumiranja osećati sitost.

Osim toga, smokve pomažu da kontrolišete ukupni unos kalorija tokom dana, a vlakna koja sadrže podstiču rad creva i na taj način jačaju vaš probavni sistem.

Osim dijetalnih vlakana koja pomažu uspostavljanju i održavanju pravilne probave, smokve sadrže enzim ficin koji ima važnu ulogu u regulaciji probave koja je osnova vitalnosti i zdravlja.

Zamena za grickalice i slatkiše

Zdrav probavni sistem ključ je i za zdrav gubitak težine, kao i za smanjenje osećaja nelagode i nadutosti.

Prisutnost omega-3 masnih kiselina još je jedan od razlog zbog kojeg ćete se konzumiranjem smokvi rešiti suvišnih kilograma. Bez unosa omega-3 masnih kiselina nema ni skidanja suvišnih kilograma, a poznato je i da one čuvaju vaše srce i kardiovaskularno zdravlje.

S obzirom na to da smokve imaju visoku koncentraciju zdravog šećera, možete ih koristiti kao zamene za šećer i kao veštački zaslađivač za kolače. Osim toga, smokve sadrže nizak udeo kalorija što ih čini odličnom zamenom za grickalice i slatkiše.

Bogate su i mineralima poput kalcijuma, kalijuma, fosfora, mangana, bakra i magnezijuma, kao i A i B vitamina koji imaju značajnu ulogu za uspostavljanje pravilnog metabolizma.

Suve smokve su obilan izvor minerala kalcijuma, cinka, kalijuma, selena, železa i bakra. Železo i bakar potrebni su za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, dok je kalij važan sastavni deo stanica i telesnih tečnosti te pomaže u regulaciji srčanog ritma i krvnog pritiska. Kuvane smokve kao čaj, pomažu kod moždanih bolesti, upale grla i pluća.

Prirodni lekovi

Ukoliko vas muči opstipacija, odnosno zatvor, sameljite 500 gr smokava i zamesite sa 5 gr brašna od listova sene. Od testa potom pravite štanglice, čuvajte u frižideru umotane u foliju, i svakog jutra na prazan želudac pojedite delić veličine lešnika. Za lečenje kurijeg oka i drugih neželjenih kožnih izraslina koristite sveži sok od smokve. Smokvu prvo otvorite i unutrašnjim delom, uveče stavite na kritično mesto, uvijte zavojem i ostavite da prenoći. Ujutru smokvu uklonite, a nogu potopite u vruću vodu. Nakon sat vremena stajanja u vodi, sa stopala bi lako trebalo da se ukloni kurije oko, a ako se radi o tvrdokornijim “primercima” tretman ponovite četiri do pet puta.