Soda bikarbona i puder su najbolja sredstva u borbi protiv neprijatnih mirisa! To je odlično rešenje večitog problema – kako se izboriti sa pojačanim znojenjem nogu.

 

 

pixabay.com
pixabay.com

Preterano znojenje stopala, posebno ako se nosi obuća od veštačke kože, sa postavom od sintetike, ili gumene čizme, kao i sintetičke čarape, mnogima tokom zime predstavlja veliki problem.

U borbi protiv neugodnog mirisa nogu najvažnije je da se promeni obuća i da se nosi ona od prirodnih materijala. Takođe, poželjno je imati više pari sezonske obuće koju možete da menjate. Svakodnevno nošenje istih čizama dovodi do neprijatnog mirisa. Uz to, pojačajte higijenu stopala, nosite pamučne čarape i koristite mirisne kupke, pudere ili kombinacije određenih biljnih preparata.

Evo koje “trikove” možete sami izvesti ili napraviti:

PUDER

Ovo je jedan od najefikasnijih i najjeftinijih preparata za neprijatne mirise nogu koji pomaže da se stopala prosuše. Efikasno smanjuje znojenje nogu u dužem vremenskom periodu i potpuno iskorenjuje smrad nogu ako se koristi stalno. Pospite stopala talkom svaki put pre nego što obujete obuću.

SIRĆE

Dve supene kašike jabukovog ili bilo kog drugog sirćeta pomešajte sa vodom i natapajte stopala u rastvoru 20 minuta. Nakon ispiranja sapunom i vodom, ne zaboravite da temeljno osušite stopala i neprijatni miris će iščeznuti u roku od nekoliko dana.

pixabay.com
pixabay.com

LIMUN I SODA BIKARBONA

Četvrtina šoljice sode bikarbone, osam šoljica vode i sok jednog limuna pomešajte sa mlakom vodom i namačite stopala 15 do 20 minuta.

KUPKA OD RUZMARINA I ŽALFIJE

Kašičicu suvog ruzmarina i pola kašičice suve žalfije stavite u lavor sa vrelom vodom. Ostavite da se malo rashladi i namačite stopala dva puta dnevno po pola sata.

BORAKS

Natrijum – borat ili boraks je dezinfekciono sredstvo koje se često koristi za tretman nogu, zbog njegove sposobnosti da ubija bakterije koje se hrane znojem i da na taj način eliminiše neprijatan miris. Pospite unutrašnjost cipela prahom natrijum – borata 15 do 20 minuta pre nego što ih obujete. Nemojte nositi cipele dok je prah u njima, pre obuvanja treba očistiti unutrašnjost obuće.

Pripremila: S. G.