Konzumiranje tri puta dnevno po pola čaše soka pomorandže, pre jela nedelju dana, oteraće respiratorne infekcije, tvrde zagovornici tradicionalnog načina lečenja. A ukoliko dođe do prehlade, treba piti četiri čaše soka pomorandže dnevno, sve dok se stanje ne poboljša.

 

Sok od pomorandze tri
GraphicStock

Osim što jača imunitet, pomorandža poboljšava i stimuliše rad creva, snižava nivo lošeg holesterola u krvi, a zadebljanje krvnih sudova smanjuje za trećinu. Takođe, daje čvrstinu i elastičnost kosi, a noktima sjaj i jačinu.

U njenom eteričnom ulju krije se snaga aromatično osvežavajućeg mirisa i lekovita moć. Odlično se kombinuje gotovo sa svim drugim uljima, pri čemu oplemenjuje njihov miris. Redovan je sastojak aromaterapijskih ulja za uklanjanje celulita, pri čemu istovremeno regeneriše i ćelije kože. Suvoj koži posebno prija.

DOBRA JE I KORA

I kora pomorandže ima lekovita svojstva koja su poznata u tradicionalnoj medicini. Ali, problem sa korom je što su pomorandže koje obično možemo da kupimo dobro “naprskane” raznim hemikalijama. Ipak, ako možete da dođete do prirodno gajenih pomorandži, dobro je da znate da je kora pomorandže stimulans nervnog sistema, da podstiče i poboljšava varenje, pomaže u sniženju visoke temperature i uklanja neke crevne parazite.

graphicstock
graphicstock

I ukratko, redovna konzumacija pomorandži pomoći će vam da poboljšate izgled kože i kose, doprineti regulaciji krvnog pritiska, pomoći kod bolesti disajnih puteva, pomoći ublažavanju upala kod artritisa, podržati zdravlje kardiovaskularnog sistema, pomoći u prevenciji napada žuči, pomaže u prevenciji od gripe i prehlade, a pošto sadrži antikancerogene supstance, pomoći će i u prevenciji mnogih vrsta raka.

MOĆ ULJA I SNAGA MIRISA

Nekada su Francuskinje svoj ten negovale i hranile svežim sokom od pomorandže, a podočnjake pomorandžinom korom, pa nije ni čudo što su danas ekstrakti ovog voća nezaobilazni sastojak kozmetičkih preparata i parfema.

Eterično ulje je duša i životni sok biljke, u kojem se krije snaga mirisa i njena lekovita moć. A eterično ulje pomorandže je aromatično i osvežavajućeg mirisa i u kombinaciji je dobro gotovo sa svim drugim uljima. Redovan je sastojak aromaterapijskih ulja za uklanjanje celulita, pri čemu regeneriše i ćelije kože, a suvoj koži posebno prija.

Pripremila: Lidija Bratun