Ima li šta lepše nego kada u toku vrelih letnjih dana pijemo sok od višanja? Pored toga što ovaj napitak osvežava, neretko se pominju i lekovita svojstva ovog voća. Naravno da je najbolje piti sok od višnje bez šećera, te jesti ovo voće u svežem stanju. Ipak, to može samo u određenom periodu godine, pa nam preostaje da pripremimo domaći sok od višanja ili sirup od višnje, te da ga konzumiramo i tokom ostalih meseci.

 

Foto: Unsplash

Ukoliko i ne stignete da pripremite sirup od višnje, imate mogućnost da u marketu kupite ovo voće u zamrznutom stanju, te da ga pripremite na vrlo jednostavan način.

Lekovitost višanja
Čak i ako niste u mogućnosti da konzumirate ovo voće u svežem stanju, uvek imate mogućnost da pripremite gusti sok ili sirup od višnje, odnosno domaći sok od ovog voća, te da ga konzumirate kad god poželite.

A ono što treba da znate jeste da kada su u pitanju višnje, kalorije koje ovo voće sadrži su zanemarljive. Naime, samo jedna šolja soka od ovog voća, a u koliko u njega nije dodat i šećer, sadrži tek nešto manje od 140 kalorija. (Strani izvor)

Poznato je da antioksidativno dejstvo imaju višnje, te u tom smislu ih treba i konzumirati kako bi odbrambene snage organizma bile jake.

Preporučuje se da osobe koje imaju neko oboljenje srca ili krvnih sudova, te povišen nivo lošeg holesterola svakako treba da koriste višnje kao lek, a bilo u svežem stanju, bilo u vidu domaćeg soka ili sirupa.

Višnja za prevenciju bolesti
Na osnovu sprovedenih istraživanja je utvrđeno da sok od višanja i sveže voće igraju značajnu ulogu u prevenciji različitih oboljenja, pa čak i pojedinih vrsta raka. Zato bi trebalo konzumirati ovaj napitak, kako bi organizam bio zaštićen od raka grudi, raka jetre i raka kože, kao i raka pluća. S obzirom na to da višnja ima antioksidativna svojstva, te da sadrže takozvane antocijanine, preporučuje se konzumirati ovo voće zarad prevencije pomenutih oblika raka, te uopšteno zarad jačanja imuniteta. Odličan je borac i protiv različitih infekcija, kao i upala, a pokazalo se da domaći sok od višnje ima izuzetno pozitivan uticaj kod obolelih od astme i uopšteno kod ljudi, kod kojih su prisutne poteškoće u radu i oštećenja organa za disanje.

Pored svega toga, ovo voće ima i antiupalno dejstvo, pa u tom smislu pomaže osobama, koje boluju od gihta ili artritisa da umanje bolove.

Vrlo je važno i da osobe koje imaju nervnih poteškoća konzumiraju domaći sok od višanja bez šećera ili zaslađen, jer ovo voće ima izuzetno blagotvorno dejstvo na nervni sistem.

Takođe, zahvaljujući svom sastavu, višnja pročišćava krv, te na taj način organizam sa uspehom oslobađa od nagomilanih toksina. Iz tog razloga postoje uverenja da gusti sok od višanja ili bistri sok od višanja, te sirup od višnje i voće u sirovom stanju mogu da pomognu osobama, kod kojih je prisutan kamen u bešici ili bubrezima. Samo se tada preporučuje da višnja kao lek bude sa puno pažnje konzumirana.

Kako se pravi domaći sok od višanja?
Svaka domaćica može izabrati na koji način želi da pripremi sok ili sirup jer zaista postoji veliki broj recepata i vrlo su jednostavni za pripremu. U principu je najbitnije pridržavati se navedenih mera, te obavezno koristiti voće koje je zdravo.

Dobro je poznato da ako makar i jedan plod višnje nije kvalitetan, samim tim sok od višnje, a posebno nekuvani sok od višanja može da propadne. Zato se preporučuje kupiti isključivo krupnije višnje, koje su zdrave i pripremiti prema odabranom receptu domaći sok od višanja.

Najjednostavniji recept podrazumeva istu količinu višanja i šećera, te dodatak konzervansa i limuntusa. Osnovna mera je 3 kg voća i 3 kg šećera, zatim tri kesice limuntusa i jedna kesica konzervansa.

Domaći sok od višanja se priprema vrlo jednostavno, a potrebno je da nakon pranja ploda, uklonite koštice i tako pripremljene višnje stavite u dublju šerpu.

U 1,5 l vode bi trebalo zatim da rastvorite limuntus i da time nalijete voće. Potrebno je da 24 sata stoji tako pripremljeno voće, s tim što morate voditi računa da ne bude na toplom. U toku tih 24 sata je neophodno da sa vremena na vreme promešate blago, a kako bi se što bolje rastvorio pripremljeni limuntus.

Nakon što istekne 24 sata, trebalo bi da višnje najpre izgnječite blago, a zatim da ih stavite u blender ili da ih izpasirate kao kada pripremate pire krompir.

Kako dalje navodi recept, sok od višnje zatim treba da pomešate sa pripremljenom količinom šećera i da kuvate sve dok ne provri. Pošto smesa bude provrela, neophodno je da i dalje na tihoj vatri ostavite da virucka oko 10 minuta.

Čim istekne taj period, sklonite šerpu sa ringle i dodajte prethodno pripremljeni konzervans.

U međuvremenu bi valjalo da pripremite flaše, u koje ćete sipati gusti sok od višanja, a svakako je poželjno da ih sterilišete u rerni. Postupak sterilizacije u kućnim uslovima podrazumeva da na najvišoj temperaturi u rerni ostavite flaše nekoliko minuta, kako bi se na taj način dezinfikovale. A pošto budete dodali konzervans i sve blago izmešali, potrebno je da u tako pripremljene flaše sipate domaći sok od višanja. Nemojte zatvarati flaše odmah, već ih prekrijte čistom pamučnom krpom i ostavite da se prirodno ohlade.

Treba imati na umu da iako je dodat konzervans, odnosno limuntus, to ne utiče na kvalitet pripremljenog soka. Jedini razlog za postojanje ovakvog recepta jeste bolje održavanje soka u dužem vremenskom periodu.

Kako se pravi sok od višanja iz zamrzivača
Naravno da postoji još mnogo recepata za pripremu ovog soka, a u principu je potpuno svejedno da li pripremate sok od višanja iz zamrzivača, to jest sok od smrznutih višanja, jer je postupak potpuno isti.

Iako je uopšteno govoreći najveći problem mnogim domaćicama vađenje koštica, do sada ipak nije izmišljen recept za sok od višanja sa košticom. Ali ako vam to predstavlja toliki problem, možete nakon pripreme procediti pažljivo smesu, posle čega će koštice ostati u gazi, pa će tako celokupan postupak biti skraćen. Međutim, to se ipak ne preporučuje, sem u određenim slučajevima, ma koliko dosadno bilo da vadite koštice, jer domaći sok od višanja koji tako budete pripremali može imati nešto opori ukus, baš zbog toga što niste izvadili koštice.

Da bismo svakoj domacici olakšali postupak pripreme ovog izuzetno ukusnog i osvežavajućeg napitka, moramo pomenuti da je uvek bolje pripremati sok od višanja uz dodatak šećera, jer se tako on mnogo duže može održati. Ali obično mlade mame nastoje da svojoj deci pripreme sok od višanja bez šećera, jer je on svakako zdraviji. Ipak, trebalo bi tada detetu ponuditi neku alternativu, pa na primer pripremiti kašicu od banane i tako pripremljenog soka.

Sasvim logično se nameće da je u tom slučaju i recept za sok od višanja mnogo jednostavniji, te da će brže biti pripremljen. Uopšteno rečeno, domaći sok od višanja, a bez dodatka šećera se priprema praktično za jednokratnu upotrebu, budući da može da se održi u vrlo kratkom vremenskom periodu. Uz to je i vrlo jednostavan recept u pitanju, jer je potrebno samo da izgnječite višnje i da ih zatim propustite kroz gazu. Lakše je u tom smislu što zapravo, jedino u tom slučaju pripremate sok od višanja sa košticom, odnosno ne morate prethodno da prljate ruke i mučite se, kako biste odstranili sve koštice iz plodova. Valjalo bi da odmah nakon što iscedite tako bistri sok od višanja, pripremite i kašicu detetu, te mu omogućite da unese izuzetno zdravu namirnicu u najboljem mogućem obliku.

Sok od višanja bez kuvanja
Kao što smo već pomenuli, kada je u pitanju sok od višanja, recept ne bi trebalo da predstavlja nikakav problem, jer postoje i mnogi drugi načini za pripremu.

Jedan od njih je i sok od višanja bez kuvanja, a kada će vam od sastojaka biti potrebno voće, šećer, limuntus i po želji vanilin šećer.

Potpuno je ista razmera kao i u prethodnom receptu, tako da na 3 kg voća, ide 3 kg šećera. Od sastojaka je potrebno i tri kesice limuntusa, a ako volite ukus vanile, onda možete dodati jednu do dve, eventualno tri kesice.

Mnogo je lakše u principu pripremiti nekuvani sok, ali treba da znate da se on i teže održava. Iz tog razloga je poželjno konzumirati ga u što kraćem roku nakon pripreme i naravno čuvati na hladnom mestu, a prvenstveno u frižideru.

Višnje bi trebalo dobro da operete, te da iz njih izvadite koštice, pa kao i u prethodnom receptu, da ih tako pripremljene stavite u šerpu. Limuntus bi trebalo da razredite u 1,5 l obične vode, te da time prelijete pripremljene višnje.

A razlika kod ovog recepta u odnosu na prethodni jeste što odmah treba višnje da izgnječite, pa bilo rukama, bilo presom za pire krompir. Nakon što to učinite, šerpu prekrijte pamučnom krpom i ostavite 12 sati da odstoji, a u toku noći najbolje.

Pripremite veću cediljku i tako odstojalo voće procedite kroz nju, a poželjno je i da nakon toga smesu procedite i kroz gazu, da biste zaista dobili bistri sok.

Pošto to učinite, dodajte pripremljenu količinu šećera i mešajte neprekidno, sve dok se on ne rastopi.

Ovom prilikom nije potrebno sterilisati flaše, već jednostavno pripremljeni domaći sok možete samo naliti u obične flaše, te je vrlo važno da vodite računa o tome gde ćete ga čuvati. Da bi se što duže održao, poželjno je da ga čuvate u frižideru, odnosno na mestu koje je hladnije i tamnije.

Izvor: Majkapriroda.com