Sok od svežeg voća i povrća tokom letnjih žega može biti savršen za topljenje masnih naslaga. Isprobajte nekoliko različitih kombinacija izmiksiranog voća i povrća, i odaberite onu koja vam najviše prija.

 

graphicstock
graphicstock

Za vreme letnjih sparina dijeta koja uključuje samo sokove pripremljene od voća i povrća je jednostavan i brz način gubitka nekoliko suvišnih kilograma.

Preporuka nutricionista je da se voće i povrće koristiti u svežem obliku, najčešće uz upotrebu sokovnika koji odvaja pulpu (meso voća i povrća) od istisnutog soka. Ipak, mogu se koristiti i sveže pripremljene kaše od voća i povrća koje uključuju ceo samleveni plod, stabljiku ili list određenog voća ili povrća.

PAŽLJIVO SA TRAJANJEM DIJETE

Inače, dijeta koja uključuje sokove veoma je korisna kada je potrebno pročistiti organizam. Iako zahteva disciplinu, ova dijeta je bogata tečnostima, pa se za vreme trajanja ovakvog režima ishrane organizam hidrira, podstiče se varenje i smanjuje apetit.

Ishrana bazirana na voću i povrću odlična je za ceo organizam jer se unosi velika količina vitamina i minerala, a tako i razni antioksidativni sastojci koje pozitivno deluju na različite sastave organizma. Ipak, stručnjaci savetuju oprez i ne preporučuju da se ovaj režim koristi u kontinuitetu duže od nedelju dana. Kako napominju, ovakva dijeta je izrazito restriktivna i lišena je brojnih važnih nutrijenata, a to može dovesti do ozbiljnih poremećaja u radu organizma.

graphicstock
graphicstock

SAVET PLUS

Dijete kojima se unosi većinom voće i povrće u bilo kojem obliku energetski su vrlo oskudne zbog čega dovode do detoksikacije organizma i brzog gubitka kilograma. Međutim, te iste dijete kroz duži period uzrokuju telesnu iscrpljenost, nedovoljnu ishranu i ozbiljne zdravstvene probleme.

“Brzopotezne” dijete, takođe, ne menjaju dugoročno navike u ishrani što vrlo lako prestankom dijete dovodi do tzv. jo-jo efekta, odnosno brzog akumuliranja izgubljenih kilograma.

Kako bi se doskočilo zamkama ovakvih restriktivnih režima ishrane, prvi korak je da se one primenjuju kroz kratak period od maskimalno dve nedelje. Kada se dijeta završi, sledi postepeno uvođenje drugih kaloričnijih namirnica kroz period od nekoliko dana. Povratak na uobičajnu ishranu trebao bi da podrazumeva usvajanje što pravilnijih prehrambenih navika.

PREDLOG JELOVNIKA

Doručak: sok od cvekle, limuna i ananasa

Ručak: sok od krastavaca, šargarepe i celera

Večera: sok od bobičastog voća

Pripremila: S. G.