Dok su neki najsrećniji kada pakuju kofere, drugima je ovaj “zadatak” noćna mora.  Da pakovanje ne bi predstavljalo stres predlažemo vam kako da ni ne osetite. Spakujte se lako uz naša 4 saveta.

 

ID-10053921
Stuart Miles, FreeDigitalPhotos.net

NE POČINJITE BEZ SPISKA

Dobar spisak je osnova svakog pakovanja. Na spisku treba da se nađu samo one stvari koje će vam zaista biti neophodne.

Ne dodajete komade odeće “za svaki slučaj”. Ako putujete avionom proverite pravila o prtljagu kompanije sa kojom putujete.

PAKOVANJE NA “RATE”

Ako nemate dovoljno vremena tokom dana za pakovanje, odvojite nekoliko dana za to. Podelite obaveze tako što ćete jednog dana prati garderobu, drugog dana odvojiti kozmetiku i lekove, trećeg obuću.

Ako je u pitanju neplaniran odlazak ponesite ono bez čega ne možete, sredstva za ličnu higijenu i veš obavezno. Za sve ostalo što vam zafali moćićete i da se snađete.

I POSEBAN SPISAK

Pasoš novca i fotoaparat, laptop, telefone ili kameru stavite na poseban spisak kako nešto ne biste zaboravili. Takođe, neka vam ove vredne stvari budu u ličnom prtljagu i na dohvat ruke tokom putovanja.

KOMBINACIJA GARDEROBE

Naparavite odevne kombinacije koje ćete nositi. Na taj način nećete poneti višak garderobe, a znaćete šta da obučete. Kombinacije pravite u skladu sa time koliko dana ćete biti na odmoru, ali i u skladu sa prilikom za koju se oblačite.

UROLAJTE GARDEROBU

Umesto klasičnog slaganja, odeću prvo urolajte, pa je tek onda stavite u kofer. Manje će se gužvati, više će je stati i unutrašnjost kofera biće preglednija kad ga otvorite.

OBUĆU STAVITE U NAJLON KESE

U njih spakujte cipele, a možete ih staviti i u kape za tuširanje. Tako ćete izbeći da uprljaju drugu garderobu i širenje eventualnih neprijatnih mirisa. Ponesite i nekoliko najlon kesa u koje ćete odlagati iznošen i prljav veš.

Pripremila: Mariota Vlaisavljević