Većina posteljine je napravljena od pamuka i prilikom kupovine većina nas i te kako obraća pažnju na udeo ovog prirodnog materijala. Ako to radite, prestanite odmah. Imaćete sjajne rezultate na vašem licu.

 

Foto: Remy_Loz, Unsplash

Otkrivamo vam zašto bi trebalo da izbegavamo pamučne jastučnice, koje mogu da nam nanesu dugotrajnu štetu.

Uništena kosa

Ako se probudite sa zapetljanom i raščupanom kosom, možete da zahvalite svojoj pamučnoj jastučnici.

Pamuk upija vlagu, što na kraju može da isuši kosu i prouzrokuje lomljenje vlasi. S druge strane, svila i saten čuvaju vlagu i zadržavaju prirodna ulja na kosi, što je čini mekom i nahranjenom. To važi za sve tipove, a pogotovo za kovrdžavu kosu.

Pojava bora

Sigurno ste primetili da pamučne jastučnice mogu da ostave nabore na vašem licu. Tokom noći se na jastučnici stvaraju razni prelomi i nabori koji se urezuju u kožu stvarajući bore. Osim toga, već smo spomenuli da pamuk upija vlagu iz kose, a možete samo da zamislite šta čini našoj koži!

Svilene i satenske jastučnice imaju glatku površinu koja je nežna prema koži.

Ipak, to ne znači da morate da imate celu posteljinu od spomenutih materijala, jer to zahteva malo veći financijski izdatak. Ipak, prestanite da spavate na pamuku.

Svila i saten su na dodir hladni i treba nam duže vreme da se zagrejemo, pogotovo u hladnim mesecima. S obzirom da smo isprobali spavanje u svilenoj posteljini, možemo reći i da je dosta nepraktično jer prekrivač bukvalno klizi s tela. Zato je dovoljno da nam samo jastučnica bude satenska ili svilena.

Ako niste u mogućnosti da kupite svilenu jastučnicu, zaštitite barem kosu tako što ćete je umotati u svileni šal koji će sprečiti trenje tokom noći i raščupani izgled ujutru.

Izvor: centarzdravlja.hr