Sportska joga je nova forma joge kod nas. Svi koji žele da je savladaju mogu da se priključe kursu koji će biti održan u “Flow centru” u Beogradu.
Na kursu, koji vodi profesionalni trener i sportista Srđan Jovanović, naučićete kako da popravite koncentraciju, poboljšate zdravlje i performanse, sačuvate telo od povreda, kako da se umirite, opustite i nosite se sa svakodnevnim stresom.

Obuka počinje 3.februara 2018.godine i traje osam nedelja, a po okončanju svaki polaznik dobija sertifikat o završenom kursu po licenci iz Vidyanand sports yoga- indijske škole sportske joge. Namenjena je svima – kako profesionalnim sportistima, koji stečena znanja mogu primeniti na treninzima i na taj način sačuvati svoje telo od povreda, povećati fleksibilnost, koncentraciju i stabilnost, tako i svima koji su zainteresovani za lični rast i razvoj kroz jogijski pristup telu, duhu i umu.

Osnovne karakteristike sportske joge?

Prevashodno to su vežbe koje se rade u cilju prevencije sportskih povreda kao i u cilju bržeg oporavka od napornih treninga u sportu. Prilagođene su dnevnim potrebama sportista u zavisnosti od toga da li imaju jedan ili dva treninga u svojim sportskim disciplinama, da li imaju takmičenje ili slobodan dan.

Šta nam donosi praktikovanje sportske joge?

Joga povoljno utiče na uklanjanje stresa, pojačava koncentraciju, donosi mentalnu jasnoću i poboljšava zdravlje. U sportu takođe utiče na bolju elastičnost mišića, brže reflekse, pravovremene i prave odluke u igri. Pojačava samopouzdanje i pomaže u slučaju treme usled važnosti takmičenja.

U čemu se sportska joga razlikuje od klasične joge?

U Sportskoj jogi ima puno elemenata Hatha joge i Transformacione joge, koja se razlikuje po tome što se u samim pozama (asanama) izvode različite vežbe disanja.

Da li se sportska joga do sada primenjivala u Srbiji?

Mnogi sportisti su radili sa Srđanom individualno do sad, a takođe i nekoliko ekipa u kojima je radio kao košarkaski trener. Ovo će biti prvi put da se održava kurs po licenci Vidyanand Sports Yoga škole iz Indije sa kojom Srđan sarađuje.

Srđan Jovanović

Srđan Jovanović, predavač na kursu bio je dugogodišnji profesionalni sportista, košarkaš, koji je uporedo sa sportom praktikovao jogu i primenjivao razne tehnike na svom putu lične transformacije.

Uspeo je uz pomoć joge da sačuva telo od većih povreda, pa sad koristi to iskustvo u radu sa drugim sportistima.

Srđan Jovanović je direktor Vidyanad Sports Yoga centra u Indiji, koji je više od 20 godina u profesionalnom sportu i jogi.

On je Grand Master Transformacione joge i košarkaški trener i ovu veštinu je učio od njenog osnivača- Svamija Vidjanande i praktično je doneo u Srbiju.