Aromaterapija je prirodni lek za dušu i telo. Ova metoda postaje sve popularnija i u našoj zemlji, kako u mnogim salonima i spa-centrima tako i u kućnim uslovima. Zastupljena već hiljadama godina u istočnjačkim, a u raznim vidovima i ostalim kulturama, s razlogom je veoma tražena i danas.

 

pixabay

Ne samo zato što je okrenuta prirodi, njenim darovima i metodama, već i zato što pokazuje i sjajne rezultate svakog lečenja, aromaterapija osnovano postaje sve zastupljeniji vid terapijskih procesa kako u svetu, tako i kod nas.

Bazirana na korišćenju prirodnih, eteričnih ulja, dobijenih od različitih biljaka i njihovih delova, ona ima za cilj postizanje sklada duše i tela. Zasniva se kako na ovim prirodnim sastojcima, tako i na njihovom organskom korišćenju.

Naime, ova grana alternativne medicine podrazumeva da se esecijalna, aromatična ulja koriste najpre putem čula mirisa, odnosno da se upotrebljavaju u prostorijama za osveženje, a zatim i za inhalaciju. Takođe, ova ulja mogu da se koriste preko čula dodira, odnosno u masaži, te da se apsorbuju preko kože. Ovako se aktiviraju i veoma važne tačke u telu, odnosno putem mirisa i dodira u mozgu, koje kasnije doprinose izlečenju svake bolesti.

Oba ova načina spaja aromaterapija koja podrazumeva kupanje – bilo u spa-centru, bilo u kućnim uslovima – u okviru kog se ulja koriste bilo putem čula mirisa, bilo upijanjem preko kože, što je posebno blagotovorno za čitav organizam.

REŠENJE ZA PSIHIČKE TEGOBE

Poznato je da čulo mirisa značajno utiče na smirivanje, pomaže da lakše zaspimo i da budemo koncentrisani, te je aromaterapija u postizanju ovakvih stanja jedna od presudnih metoda lečenja, koje uglavnom pomaže tamo gde standardna medicina zakaže.

Uljem tamjana veoma efikasno se opušta u napetim i uznemirujućim situacijama. Ovo ulje posebno je pogodno i za popravljanje raspoloženja i meditaciju.

Štapićima cimeta možete lako otkloniti psihičku iscrpljenost i umor, dok ulje ruzmarina uspešno leči depresivna stanja. Ulje lovorovog lista pozitivno utiče na imuni sistem i pomaže da se prevaziđe stres u svim životnim periodima kada ova negativna emocija postaje akutna, kako ne bi stradao čitav organizam.

Kao bazno ulje koje se meša sa ostalim, aromaterapija uglavnom koristi ulje košpica kajsije, koje pomaže sprečavanju naglog isparavanja ostalih aromatičnih ulja.

Svima koji se intenzivno bave mentalnim radom, od učenja preko spremanja ispita do intelektualnog rada, preporučuje se ulje ruzmarina za bolju koncentraciju.

Aromaterapija uljem lavande, poznate biljke koja umiruje i leči, posebno se savetuje svima koji pate od nervoze, nesanice, anksioznih napada i histerije.

Lavanda dokazano smiruje i olakšava san, a što je bogatija linalil acetatom imaće jače delovanje. Poprskajte posteljinu kombinacijom izmešanih 90 ml alkohola etanola i 10 ml ulja lekovite lavande.

ULJE LAVANDE ZA GLAVOBOLJU

Podjednako efikasno, aromaterapija može izlečiti i fizičke poteškoće, koje su najčešće posledica upravo mentalnih tegoba. 

Tako se glavobolja i migrene lako mogu lečiti uljem lavande i lovorovog lista, dok se za smanjenje upale mišića i ukočenosti, ali i simptoma prehlade i gripa, savetuje ulje od štapića cimeta.

Svima koji pate od reume i artritisa takođe se preporučuje aromaterapija uljem lavande, dok je ulje ruzmarina blagotovorno za bolju cirkulaciju, izbacivanje vode, smanjenje gojaznosti i celulita.

Eterična ulja hmelja i matičnjaka smiruju i uspavljuju pa ih stavite u aromatičnu svetiljku, uz dodatak ulja lavande.

 

Ove biljke mogu se piti i kao čaj ili kao biljne kapi koje se nakapaju u vodu ili čaj i piju pre spavanja.