Alergija predstavlja burnu reakciju odbrambenog mehanizma tela na inače neškodljive materije. U kontaktu s njima naš imuni sistem ponekad nepotrebno i prekomerno stvara antitela. Da se u organizmu nešto neuobičajeno dešava osećamo po nizu simptoma koji prate alergijske reakcije, kao što su suzenje i svrab očiju, začepljenje nosa, kašalj, kijanje u naletima…

Uradite alergo test

Polinol, najbolje rešenje za alergiju

Upravo s prvim znacima proleća i bujanjem vegetacije ogroman broj ljudi suočava se sa simptomima alergije. Mnogi i ne znaju da imaju alergiju jer simptomi podsećaju na prehladu, pa je zato najbolje da odmah uradite alergo test. Polen drveta (od februara do maja), trave (od maja do jula) i zeljastih biljaka (od jula do oktobra) prisutan je više od pola godine. Ali vi sasvim sigurno niste alergični na sve vrste polena…

Zato je važno da obavite testove kako biste identifikovali alergene koji vas najviše muče. Najvažnije je, kažu stručnjaci, da se alergija konstatuje i da se na vreme počne s primenom odgovarajuće terapije. Test za alergiju na polen drveća, trave ili korova nije bolan i mogu da ga rade osobe svih uzrasta. U zavisnosti od toga koja alergija je u pitanju lekar određuje terapiju.

– Za pacijente koji boluju od alergijske kijavice s pojavom prvih sunčanih dana počinju problemi jer kreće razvoj biljaka i pojava prvih alergena u vazduhu. Najbolje bi bilo da se terapija započne odmah na početku sezone odnosno s prvom pojavom polena na koji smo osetljivi. Na ovaj način se prevenira pojava tegoba, a i ukupna količina lekova koji se uzimaju tokom sezone je manja.

Preventivno uzimanje Polinola

Polinol

Kao veoma efikasan kod alergija pokazao se nemački homeopatski lek „Polinol“. To su tablete, potpuno prirodnog sastava, zbog čega ih mogu koristiti i deca od treće godine.

Sprovođenjem mera koje nam omogućavaju da smo manje u kontaktu sa alergenima, i primena „Poliol“ tableta, od velike su koristi za odlaganje alergijske reakcije i pojave prvih simptoma alergije, tako da duže možemo da uživamo u proleću, a ne da se skrivamo…

Tablete se jednostavno otapaju u ustima ili za decu se mogu rastvoriti u kašičici vode. Koriste se u lečenju polenskih kijavica. Za razliku od hemijskih lekova u lečenju alergija (antihistaminici, kortikosteroidi, kapi za nos) koji su efiksni u određenom vremenskom periodu, ovaj homeopatski lek može se uzimati tokom cele sezone trajanja alergija (od marta do novembra), dokle god postoje simptomi.

Pakovanje sadrži 100 tableta i dovoljno je za mesec dana terapije. Da bi se suzbili simptomi polenske kijavice koji iritiraju i ometaju normalne životne aktivnosti kod obolelih od alergije, dovoljno je da se ovaj homeopatski lek uzima tri puta dnevno.

Zaštitite se od polena

Kada je koncentracija polena na koji ste alergični povećana u vazduhu, lekari ne preporučuju provetravanje soba. Takođe, tada veš ne bi trebalo da sušite napolju. Ukoliko možete ugradite filtere za zaštitu od polena u spavaćoj sobi i ugradite specijalne filtere u automobil.

Nosite naočare za sunce koje smanjuju kontakt alergena s očima. Ukoliko nosite kontaktna sočiva, ne bi bilo loše da se malo odmorite od njih dok traje sezona polena.

Presvucite se posle svake šetnje i operite kosu pre spavanja, da uklonite sav polen koji ste doneli sa sobom. Redovno perite ruke i ne dirajte oči kad osetite svrab. Nos možete ispirati fiziološkim rastvorom.

NAPOMENA: Agencija za zaštitu životne sredine prati 24 alergene vrste polena na 20 mernih mesta raspoređenih na teritoriji  Srbije.