Svaka dama, koliko god bila sigurna u svoje održavanje higijene, ima trenutke kada se zapita da li je sve zaista u redu sa njenim mirisom “tamo dole”. Te sumnje se obično pojačavaju u trenucima kada se bliži oralni seks. Tada se glavom roje silna pitanja poput: “Da li mirišem normalno? Šta je uopšte normalan miris? Kako vagina treba da miriše?.” Stručnjaci otkrivaju kako vagina zaista treba da miriše.

 

pixabay.com
pixabay.com

– Zdrava vagina ne bi trebalo da ima bilo kakav miris – objašnjava za portal “YourTango” dr Ronald Blat, hirurg i direktor ginekološkog centra na Menhetnu.

Ipak, vagine često imaju miris – ne takav da se od njega onesvestite, ali svaka vagina uglavnom ima neki svoj karakterističan miris.

MIRIS ZAVISI OD ISHRANE, VEŠA, HIGIJENE…

U tome nema ničeg strašnog – svaki čovek ima svoj karakterističan miris, a isto važi i za vagine. Ukoliko ste se tek istuširale, velika je šansa da vaša vagina nema nikakav miris. Međutim, posle maratonskog seksa, budite uvereni da će se i vagina “osećati”.

Svaka vagina ima svoj karakterističan miris, koji je kombinacija više faktora – bakterija koje u njoj žive, vaše ishrane, materijala donjeg veša, higijenskih navika i mnogih drugih. Pored toga, ne zaboravite i da je uloga vagine i da ispušta feromone kojima je uloga da zainteresuju muškarce za vas.

– Ne bih znala da vam kažem kako vagina treba da miriše, ali mogu da vam objasnim kako ne treba da miriše – objašnjava ginekolog Meri Džejn Minkim. Prema njenim rečima, vagina ne bi smela da se oseća na trulu ribu… i naravno ni na šta trulo. Takav miris uzrokuje bakterijska vaginoza, koju prouzrokuje disbalans dobrih i loših bakterija. Ph vrednost takođe je bitan faktor za miris vagine.

graphicstock
graphicstock

– Mnoge žene će nakon menstruacije osetiti da im se miris vagine promeni. Dosta žena takve promene primeti i nakon seksa. To je zbog sperme, čija je pH vrednost oko osmice.

AKO SUMNJATE DA NEŠTO NIJE U REDU, OBRATITE SE GINEKOLOGU

Međutim, dobra vest je da se vagina sama čisti i da prirodno proizvodi iscedak preko koga izbacuje bakterije iz vašeg tela. Ukoliko vam je iscedak beo, ili sa vrlo malo žute boje, nemate razloga za brigu. Međutim, ukoliko je siv, neon – zelene ili žute boje, preporučujemo vam da se odmah obratite ginekologu.

– Često se događa i da mi se žene koje dođu na pregled kod mene požale na miris svoje vagine, a ja ne osećam ništa čudno. Zaista je važno da znate da ni slučajno ne treba da koristite parfemisane proizvode tamo dole, jer ćete time samo izazvati iritaciju, i to u najboljem slučaju. Moj savet vam je – ne preterujte sa negom vagine, ona zna da se brine sama o sebi. Ukoliko sumnjate da nešto nije u redu, obratite se ginekologu umesto da same pokušavate da rešite problem – zaključuje Meri Džejn Minkim.

Ispiranje biljnim čajevim čuva vaginalnu floru

Očuvanje vaginalne flore može da se postigne i ispiranjem biljnim čajevima. Najbolje dejstvo imaju čajevi od kamilice, žalfije, nevena, kantariona ili hajdučke trave, kao i rastvor sode bikarbone. Čaj se priprema na isti način kao i za piće. Rastvor sode bikarbone priprema se tako što se pola kašičice praška izmeša u 250 mililitara mlake vode. Ispiranje se radi uz pomoć irigatora koji se napuni mlakom vodom, bilo od čaja ili rastvora sode bikarbone, zatim uvuče u vaginu pet do šest santimetara, a onda istisne tečnost. Na ovaj način vaginalno ispiranje može da se obavi i sa šumećim tabletama i granulama, specijalno napravljenim za ovu namenu, koje mogu da se nabave u bolje snabdevenim apotekama. Iako ispiranje na ovaj način ne može da škodi, ne treba preterivati. Lekari savetuju da ispiranje ne treba raditi više od dva puta mesečno, ali nikako za vreme menstruacije.