Već duže vreme se istražuje podsticajno delovanje aktivnosti u prirodi i u zelenilu na zdravlje. U aktuelnoj studiji koju je sproveo Centar za javno zdravlje pri Medicinskom fakultetu u Beču ispitanici su ocenili boravak u bašti kao znatno boljim za odmor, nego boravak u dnevnoj sobi ili na terasi. Odlučujući pritom je odnos korisnika prema bašti.

 

Christian HOUDEK/ PID
Christian HOUDEK/ PID

Na ispitivanju je učestvovalo 811 osoba starosti od 16 do 82 godine koji su ocenjivali vrednost odmora u svojim dnevnim sobama, na terasama i u baštama.

Ispitivanje je pokazalo da se bašta znatno bolje doživljava nego terasa.

– Naše ispitivanje je pokazalo da je faktor oporavka veći što je više prirodnih elemenata u bašti. Pritom se više radi o zasadima nego o baštenskom nameštaju- kaže psiholog Renate Cervinka.

Studija nije pokazala posebnu razliku koja se odnosi na pol i starost. Najznačajniji faktor za odmor je lični odnos prema bašti.

– Kao kod svake dobre veze, radi se o tome da bašta odgovara potrebama korisnika i da se bašta i korisnik zajedno razvijaju- objašnjava Cervinka.

graphicstock
graphicstock

ZAŠTO JE VAŽAN BORAVAK U PRIRODI

  • Doživljaji pri svakom, makar i najmanjem kontaktu s prirodom pomažu da se psihički i fizički bolje osećamo.
  • Svaki izlazak u prirodu ili čak kratka igra s kućnim ljubimcem vraća nam zaigranost i barem kratkoročnu bezbrižnost.
  • Čak i šetnja kroz park vratiće psihički mir.
  •  Boravak u prirodi nije samo trenutni užitak – pozitivni doživljaj produžićete i samim sećanjem na boje, ukuse, mirise.
  • Odlazak u prirodu nije samo beg od svakodnevice nego istinska regeneracija tela i uma od problema, umora, stresa i obaveza.
  • Dokazano je da samo nekoliko minuta sećanja na boravak u prirodi snižava krvni pritisak.

Pripremila: Mariota Vlaisavljević