Za zdravije dezerte, supe ili mesna jela možete određene namirnice zameniti njihovim manje masnim i manje štetnim “dvojnicima”. Nutricionista Milka Raičević savetuje da šećer zamenite prirodnim zaslađivačima, kao što su stevija, javorov sirup ili med, koji nemaju loš uticaj na naše zdravlje, ili da dodate začine poput cimeta ili vanile. Svaka nezdrava namirnica ima svog zdravog dvojnika, saznajte koje su to namirnice u pitanju.

 

Foto: Picjumbo

“Najpopularniji i najzdraviji prirodni zaslađivač jeste stevija. U listovima ove biljke postoji nekoliko veoma slatkih komponenti i po sto puta slađih od običnog belog šećera. Iako je veoma slatka, stevija ne sadrži kalorije i ima brojna lekovita svojstva”, objašnjava nutricionista.

Prema rečima Raičevićeve, željenu gustinu raznih jela, krem čorbi i soseva možete postići i bez dodavanja brašna ili gustina.

“Umesto brašna u sos dodajte laneno seme ili heljdu, jer oni dovode do zgušnjavanja, a umesto masnih pavlaka u krem čorbe dodajte jogurt, ovseno ili pirinčano mleko”, savetuje naša sagovornica.

Takođe, maslac u receptima možete zameniti voćem ili orašastim plodovima. Ako pripremate namaze od maslaca, umesto njega u blenderu izmiksajte nekoliko čena pečenog belog luka, šolju indijskih oraha i malo vode. Prema želji, možete dodati malo senfa, pirea od paradajza ili limunov sok. Pri pripremi slatkiša deo maslaca zamenite usitnjenom bananom ili pireom od jabuka koji će pružiti potrebnu sočnost.

Iako se sve češće promoviše trend sirove hrane ili, sa druge strane, minimalnog kuvanja namirnica kako bi se iz njih izvuklo što više nutrijenata, ponekad je slučaj zapravo obrnut, pa je namirnicu potrebno skuvati kako bi postala zdravija. Prema nutricionistima, to je zbog toga što se kuvanjem razbija tvrda ćelijska struktura, što olakšava apsorpciju hranjivih materija.

Ipak, nutricionista Mel Vejkman sa Univerziteta Birmingam, naglašava kako treba biti pažljiv sa povrćem: “Skuvajte ga, ali pazite da ga ne prokuvate, jer se na taj način gube svi nutrijenti.”

Špargle

Ovo povrće je najbolje kada je kuvano. Špargle kriju brojne hranljive materije, ali i one potencijalno kancerogene. Zato stručnjaci ističu da ih je najbolje pre konzumiranja skuvati kako bi se uništile sve štetne materije.

Šargarepe

Grickajući svežu šargarepu apsorbovaćemo manje od pet odsto vrednog antioksidansa – karotena, dok ćemo sa druge strane uneti i do pet puta veću količinu istog sastojka iz kuvane šargarepe. Druga istraživanja opet pokazuju da kuvanjem šargarepe dolazi do potpunog gubitka isto tako važnih antioksidansa – polifenola, te postaje očigledno da će termička obrada pozitivno delovati na jedne, a negativno na druge sastojke.

Paradajz

Kada jedete kuvani paradajz apsorbovaćete veći nivo likopena koji ima odlična antioksidantna svojstva i smanjuje rizik od nastanka raka.

Pečurke

Zagrevanje pečurki, bilo da pravite sos, roštilj ili varivo, oslobađa kalijum koji je važan u izgradnji i odžavanju zdravlja mišića.

Spanać

Ako spanać kratko prokuvate lakše ćete apsorbovati kalcijum, gvožđe i magnezijum. Spanać možete jesti i sirov, ali će se znatno teže apsorbovati hranljive materije.

Izvor: Blic