Koliko svetlo i boje utiču na našu psihu, ali i ceo organizam, pokazuje jedna nova metoda lečenja – hromopsihorelaksacija. Ovu jedinstvenu metodu osmislila je dr Gorica Đokić, specijalista neurologije i neuropsihofarmakolog.

 

Hromopsihorelaksacija je zasnovana na kombinovanom terapijskom efektu svetlosne energije boja i terapije razgovorom na sveukupno telesno i duševno zdravlje. Pristup je individualan u skladu sa potrebama svake osobe. Dejstvo hromopsihorelaksacije podstaknuto je akupresurnim efektom specijalno dizajniranog kreveta i fotobiostimulacionim efektom svetlosne energije boja.

DSCF7665
Akupresurni krevet

DSCF7667 DSCF7673

 

 

 

 

 

 

SPECIJALNI AKUPRESURNI KREVET

Kako objašnjava dr Gorica Đokić za portal Zdrava i prava, pre započinjanja ove metode tim stručnjaka obavlja razgovor sa korisnikom usluge.

– U skladu sa psihološkim profilom ličnosti, kao i problemima koji trenutno zaokupljaju tu osobu, određuje se spektar boja. Izloženost određenim bojama, od bele, plave, zelene, ljubičaste, crvene, i njihovih nijansi, utiče na relaksaciju čitavog organizma. Dodatni efekat ima specijalni akupresurni krevet, na kome je poređano kamenje. Ono nije tek tako razbacano, već po tačno određenom rasporedu, kako bi odigralo akupresurnu ulogu, odnosno uticalo na akupresurne tačke na telu – navodi dr Đokić, u čijem Centru za negu sklada duše i tela “Love hurts” se obavlja ova alternativna metoda lečenja.

"Slana" lampa u sobi za hromopsihorelaksaciju
“Slana” lampa u sobi za hromopsihorelaksaciju

Kako dodaje, NASA je još 1960. potvdila efektnost određenog spektra boja u ubrzavanju zaceljivanja i tretmanu brojnih kožnih promena, strija, ožiljaka, akni…

– Svetlo, odnosno boje služe kao oružje protiv starenja. Podstiču protein elastin koji daje elasticitet koži. LED fotobiostimulacija šalje talase do srca naših ćelija – mitohondrija, gde se konvertuje u određeni vid ćelijske energije. Snaga talasne dužine i snaga boja imaju specijalan efekat na ćelije kože čime se ona reaktivira iznutra, a ćelijske funkcije resetuju na optimalan nivo funkcionisanja –naglašava naša sagovornica.

U sobi u kojoj se obavlja hromopsihorelaksacija je i “slana” lampa, koja kada se uključi daje efekat slane sobe, pa je i zbog uticaja na disajne organe efekat ove metode još veći.

LUČENJE HORMONA SREĆE

Pored ove metode, u Centru za negu sklada duše i tela “Love hurts” tim stručnjaka na čelu sa dr Đokić radi i druge zanimljive vidove terapija. Jedna od njih je i tzv. “Pain is gain” (Dobitak je u bolu).

Ova jedinstvena metoda, koju je takođe osmislila dr Đokić, zasnovana je na staroj sibirskoj tradiciji doziranog šibanja brezovom metlicom na prethodno manuelno zagrejanom telu. Efekat je u blagom bolu koji stimuliše lučenje endorfina, hormona zadovoljstva, čija dugotrajna stimulacija utiče na podizanje opštih energetskih sposobnosti organizma, podizanje samopouzdanja, poboljšanje sna i smanjene reaktivnosti na stres.

Prostor u kome se obavlja mezoterapija
Prostor u kome se obavlja mezoterapija

Kako objašnjava dr Đokić, efekat je pojačan detoksikacionim svojstvima breze i efektom mehaničke stimulacije na sintezu kolagena u koži tretirane regije.

A jedan od tretmana koji takođe zaslužuje pažnju je tzv. “50 shades of scratch” (50 nijansi češkanja). Ova metoda zasnovana je na specifičnom terapijskom efektu dozirane stimulacije C nemijelinskih nervnih vlakana sa sporim provođenjem nervnih impulsa na psihofizičku relaksaciju organizma.

– Usmerena je na podizanje “praga za bol”, odnosno jačanja organizma i smanjenja telesnih efekata stresa na naše zdravlje. I u ovom slučaju učinak je veći jer se takođe koristi akupresurni specijalno dizajnirani krevet – kaže dr Đokić.

Dr Gorica Đokić
Dr Gorica Đokić

Dr Gorica Đokić je pomoćnik direktora Klinike za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević” u Beogradu. Od 2012. godine dr Đokić je ambasador Evropskog koledža za neuropsihofarmakologiju (ECNP) za Srbiju. 

Specijalista je neurologije i neuropsihofarmakolog.

Stalni je sudski veštak u oblasti medicine (uža specijalnost neurologija). Dr Đokić je i sertifikovani mezoterapeut i edukator za nehirurške estetske, medicinske i anti-age procedure.

 

Autor: Slađana Gavrić