Pod pokroviteljstvom Svetske zdravstvene organizacije i ove godine tradicionalno obeležavamo Svetsku nedelju homeopatije u periodu od 10. do 16. aprila. Homeopatijom se postiže optimalna ravnoteža u svim starosnim dobima.

 

Foto: Pixabay

Homeopatija predstavlja holistički metod lečenja, što bi značilo da se propisivanje homeopatskog leka radi na osnovu fizičkog, emotivnog i mentalnog stanja i leči osobu u celini.

Ova metoda je stara više od dva veka i danas se veoma uspešno primenjuje širom sveta, potpuno ravnopravno sa alopatskom tj. klasičnom medicinom. Utemeljitelj ovog sistema je nemački lekar Samjuel Haneman koji je otkrio da se „slično sličnim leči“.

Prema ovom učenju sve što nađemo u pririodi  može da bude homeopatski lek i može dovesti do izlečenja pod uslovom da je adekvatno odabrano i pripremljeno.

Postupak spravljanja lekova je specifičan po tome što krajnji produkt tj. lek ne sadrži materijalnu dozu izvora leka, već samo energiju. Ovo se postiže tzv. potenciranjem supstance, odnosno serijskim razblaživanjem supstance u vodi. Materija se ispira, a energija ostaje sačuvana u vodi, a opšte je poznato a naučno dokazano da voda pamti.

Datum, 10. april izabran je da označi početak ovog događaja jer je rođendan dr Samuel Hahnemanna, nemačkog lekara, zaslužnog za stvaranje homeopatije.

Homeopatija je sistem tradicionalne medicine koji koristi male, veoma razređene doze prirodnih supstanci da pokrene sopstveno iscelenje.

Primarni ciljevi Svetske nedelje homeopatije su podizanje svesti javnosti o homeopatiji i poboljšanje pristupačnosti homeopatije.

Britanska kraljevska porodica koristi homeopatiju još od 1865. godine i ima svoju kraljevsku homeopatsku bolnicu u Londonu.

Ljubav britanske kraljevske porodice prema homeopatiji je dobro poznata, delom zbog toga što je kraljica Elizabeta II pokrovitelj kraljevske londonske homeopatske bolnice, a delom zbog toga što princ Čarls pruža aktivnu podršku homeopatskoj i komplementarnoj medicini.

Princ Čarls je možda najglasniji zagovornik homeopatske medicine, ali on i kraljica sigurno nisu sami. Dajana, princeza od Velsa, princ Endrju i Sara Ferguson, vojvotkinja od Jorka, pribegavali su lečenju homeopatijom, dok je princeza Dajana redovno posećivala Hejl kliniku alternativne i komplementarne medicine u Londonu, koju je otvorio upravo princ Čarls.

Izvor: Zdravaiprava