Danas je Svetski dan obolelih od celijakije. U Srbiji, prema stručnim procenama, postoji značajan deo populacije koji ima neki oblik intolerancije na gluten. Procena je da je broj osoba čiji organizam prirodno ne može da podnese gluten oko 70.000. Celijakija se javlja i kod dece i kod odraslih, podjednako obolevaju oba pola i za dobijanje te bolesti postoji genetska predispozicija, a pošto je prate nespecifični simptomi bolest se teško dijagnostikuje.

 

Foto: Mario Marić

Međunarodni dan obolelih od celijakije

Povodom Međunarodnog dana obolelih od celijakije u supermarketu Maxi Alonso održano je predavanje i  edukativna kuvarska radionica.

Potrošačima je, uz podršku poznatog kuvara Nenada Veljkovića, predstavljeno kako lako i jednostavno mogu da pripreme obroke bez glutena.

Osim što su informisani o kulinarskim poduhvatima, posetioci su imali priliku da čuju i savete Dajane Poleksić, doktora biotehničkih nauka.

“Celijakija je ozbiljno autoimuno oboljenje. Može da se drži pod kontrolom jedino uz doživotno kontrolisanu ishranu i kupovinom namirnica u proverenim prodavnicama poput Maksija. Gluten je protein koji izaziva smetnje osobama sa dijagnozom celijakije. On se prirodno nalazi u pšenici, ječmu i raži”, rekla je Poleksić.

Gluten je svuda oko nas

Gluten se, prema njenim rečima, nalazi i u lekovima, kozmetičkim proizvodima, pićima, čokoladi.

Istraživanje koje je sprovela kompanija Delez Srbija i koje je predstavila na predavanju govori u prilog tome da kupci sve više čitaju deklaracije i informišu se o nutritivnom sastavu proizvoda, a čak 40 odsto njih tvrdi da to utiče na njihovu odluku o kupovini.

“Naši kupci su navikli da ih u Maxi, Shop&Go i Tempo prodavnicama očekuje širok asortiman namirnica proverenog kvaliteta. Ovom radionicom želeli smo da istaknemo koliko je važno razumevanje nutritivnog sastava proizvoda, ali i da našim kupcima koji su intolerantni na gluten prikažemo da ishrana ljudi koji su na posebnom režimu I te kako može da bude jednostavna i ukusna”, istakla je Milica Popović, menadžer korporativnih komunikacija Delez Srbije.

Na današnjem druženju kuvar Nenad Veljković pripremao je veganske ćufte i kolač sa makom. Otkrio je i kako i vi možete jednostavno da pripremite u svom domu poslasticu sa makom.

Foto: Mario Marić

Recepti za poslastice za obolele od celijakije

Kolač sa makom i kukuruznim brašnom

Potrebno je:

Kukuruzno brašno 2 šolje

Heljdino brašno 1 šolja

Prašak za pecivo 1 kesica

Vanilin šećer 1 kesica

Braon šećer ½ šolje

Kisela voda 1 šolja

Pirinčano mleko 1 šolja

Mak 1 šolja

Banana 2 komada

Ulje 1 šolja

Mleveni đumbir 1 kašičica

Mleveni cimet 1 kašičica

Način pripreme:

  1. U dubokoj vangli spojiti suve sastojke. Kukuruzno brašno, heljdino brašno, šećer, vanilin šećer, braon šećer, cimet, đumbir i mak pomešajte.
  2. U drugoj posudi izgnječiti banane. Dodajte ulje, pirinčano mleko, kiselu vodu. Spojiite sastojke i stavite u pleh sa papirom za pečenje ili u modle za mafine.
  3. Zagrejati rernu na 180-200 stepeni i peći 25 minuta.

Izvor: Zdravaiprava