Danas je 17. novembar, Svetski dan prevremeno rođenih beba. U svetu se, svake godine pre vremena rodi 15 miliona beba. U Srbiji, više od 4000 ili 11 beba svakog dana. Prevremeno rođenom bebom se smatra svaka beba koja je rođena pre 37 gestacijske nedelje.

 

freeimages.net
freeimages.net

Ljubica Bildi je mama Davida i Lenke.

–  Kada sam ostala trudna i saznala da nosim dve bebe taj momenat da postoji mogućnost da će se roditi ranije je uvek negde bio prisutan, ali posle svega što mi se izdešavalo u toj trudnoći i na kraju kada su se rodili, u stvari nikad nisam istinski bila spremna na sve što me čeka što u bolnici, što kući. I stvarno, kako biti spreman na tako nešto, kako biti spreman na to da vaša beba koja se rodila ranije, od vas zahteva da joj pružite drugačiju vrstu nege i pažnje nego beba koja je rođena u terminu. Naše društvo, iako postoje članci koji se bave temom prevremenog porođaja, se u stvari jako malo bave onim što dolazi posle svega toga, podrška za roditelje je jako mala i niko sem vas ne zna kroz kakvu bujicu raspoloženja i psihičkog stanja prolazite odgajajući prevremeno rođenu bebu- napisala je na portalu mamaitata.

Kada se beba rodi pre vremena normalno je da ste prvo u šoku, lome vas razna osećanja, briga, bespomoćnost, strah.

– Taj osećaj da posle porođaja ležite na odeljenju i gledate druge mame sa svojim bebama, a vaša nije tu nego je na intenzivnoj nezi je nešto što pogađa direktno u srce. Taman kada se priviknete na tu situaciju dolazi trenutak da vas puštaju iz bolnice ali izlazite bez bebe. Pošto je mene čekao stariji sin kući koga nisam videla dva i po meseca zbog održavanja trudnoće u bolnici, osećala sam i radost i tugu u istom trenutku. Radost jer ću naizad Andreja da zagrlim i sa njim da pričam, tuga zato što se odvajam od Davida i Lenke koji su do pre par dana bili deo mene. Takođe može se lako desiti da ne osećate povezanost sa bebom u prvi mah, pogotovo ako ste je prvi put samo videli a ne i dotakli. Nemojte da vas ta praznina i otuđenost uplaši, to je normalno stanje koje će svakim danom polako nestajati- piše ova iskusna mama.

Prevremeno rođene bebe su krhke, male i izgube više kilaže na početku nego što gubi beba u terminu i uglavnom im treba dosta vremena da dostignu ponovo kilažu koju su imali na rođenju. Da biste pomogli vašoj bebi da brže poraste i bude jača dok je u bolnici, jako je bitno da popije vaše mleko tj. kolostrum koji sadrži sve što bebi treba da bude zdrava. Prevremeno rođene bebe osim što su suviše male da bi sisale nemaju mogućnost da na taj način popiju mamino mleko jer su skoro sve prikačene na sonde, infuzije i leže u inkubatoru. Zato se pripremite na to da ćete mleko izmuzavati pumpicom i tako ga dostavljati vašoj bebi.